**artikel ini masih lagi dalam proses. InsyaAllah akan siap sepenuh nya secepat mungkin, sehingga ayat ini dipadam.

Baru tadi saya siap kan artikel atau panduan untuk anda yang mencari homestay atau chalet di tepi sungai. Kali ni, saya nak cover untuk topik hotel yang ada swimming pool pula di Janda Baik.

Untuk cari dan senarai kan dalam artikel ni macam tak berapa susah sangat pun, sebab memang banyak penginapan di Janda Baik yang ada sediakan tarikan kolam renang ni.

Cuma yang sukar nya apabila kami juga ada masukkan aktiviti selain daripada riadah swimming pool tu juga. Seperti ATV, makan durian, memancing, jungle tracking dan sebagainya. Tapi makluman yang aktiviti banyak banyak ni kami tak masukkan dalam senarai di bawah, anda boleh rujuk artikel termpat menarik di Janda Baik ya. Sebab kita akan lebih khusus kalau nak cerita tempat menarik sahaja dalam artikel tu.

Harap manfaat

Berikut adalah senarai resort yang ada swimming pool yang kami maksudkan, siap ada gambar dan lowest rate sekali untuk memudahkan anda pilih mana yang terbaik.

Erya by Suria Janda Baik

Breakfast: Yes
Web : https://www.eryabysuria.com/
Facebook

Ada menyediakan makanan Melayu dan juga Western di Bunga Padi Restaurant, yang beroperasi dari jam 7 am – 11 pm ( daily ).

Ada juga boleh melansungkan wedding dan meeting events di sini.

Ada 3 jenis penginapan iaitu:

    1. Deluxe King (breakfast include for 2 person)
    2. Deluxe Twin (breakfast include for 2 person)
    3. Deluxe Premier (breakfast include for 2 person)Saiz untuk Deluxe King dan Twin lebih kurang sama, cuma Deluxe King membolehkan anda untuk bilik katil king size atau pun 2 single bed.

Antara aktiviti yang disediakan

  1. Carom
  2. Sungai
  3. Dart
  4. Congkak
  5. Table Tennis
  6. Board Games (Checkers/ Saidina/ Chess/ Scrabble/Monopoly)
  7. Cycling
  8. Badminton
  9. ATV Ride
  10. memanah
  11. camp fire
  12. outdoor movie
  13. river tubing

Sugeh Hill Exclusive Eco Resort, Janda Baik

Facebook | Video

Website: https://www.sugehhillresort.com/
Breakfast : Tidak Disediakan

Berkongsepkan ala melayu kampong. Ada macam macam jenis unit penginapan.

Breakfast dan makanan tidak disediakan, tapi ada Café yang beroperasi dari jam 9am – 9pm.

Antara aktiviti yang disediakan

  1. Sungai
  2. Tasik
  3. Swimming pool
  4. Mini Zoo
  5. ATV Ride
  6. Menunggang kuda
  7. Flying fox
  8. Memancing
  9. BBQ
  10. Karoeke

Saufiville boutique resort

Facebook

Amanrimba private estate

Web: http://www.amanrimba.com/the-estate/
AirBnB: https://www.airbnb.co.uk/rooms/27583665

Aman Rimba ini bukan untuk disewa atau di inap secara individu. Sebaliknya lebih sesuai untuk 1 group of people yang mengadakan party, wedding, mahupun team building.

Sebab sewaan harian anda termasuk 6 buah villa dan juga segala aktiviti yang disediakan oleh Aman Rimba, yang berkeluasan hampir 3 ekar.
( need to confirm, betul ke untuk group ja )

Antara aktiviti yang disediakan

  1. makan buah buahan tempatan ( mengikut musim )
  2. sungai ( tanya pasal sungai, maksud dia akan dipping )
  3. swimming pool
  4. indoor games (pool table, Nintendo Wii sets, foosball, mahjong and cardgames)
  5. hardcourt games (badminton, volleyball or basketball)
  6. cycling
  7. fishing
  8. bird feeding ( swans, ducks and birds ) and bird watching

Untuk buah buahan tempatan tersebut bergantung pada musim nya ya. In total ada durian, rambutan, mata kuncing, buah terap, langsat, macahng, buah cempedak, nangka dan buah manggis. Mungkin boleh call dulu pihak resort untuk confirmation.

Selain daripada pada aktiviti yang memang disediakan di atas, Aman Rimba juga menyediakan aktiviti lain seperti di bawah. Tapi additional fee may apply sebab pihak aman rimba akan menjemput specialist khas untuk guide anda.

  • Amazing race ( 90 minutes run )
  • Amazing race and team building games
  • Telematches
  • Traditional Massage
  • Jungle Tracking

Happy paradise Janda Baik Pahang

Web: https://www.happyparadise.com.my/index.php
Facebook

Happy Paradise, tak macam Aman Rimba, hanya menyediakan penginapan Villa sahaja. Banding dengan Happy Paradise, penginapan berupa chalet yang di dalam nature environment yang menarik.

Banding dengan resort lain, kebanyakan nya lebih menyaksikan binatang binatang yang biasa kita dapat lihat atau pun Mini Zoo, tapi di Happy Paradize janji nya berbeza. Anda boleh kunjungi nya sendiri nanti. Kalau bawa anak anak memang suka lah ni, boleh belajar mengenal. Horse riding pun percuma untuk sesetengah hari.

Macam biasa, untuk lebih memudahkan, kami kongsikan pula senarai aktiviti dan tarikan yang ada di Happy Paradise.

  1. Horse Riding
  2. Zoo ( siang dan juga malam )
  3. Jungle Tracking to Waterfall
  4. Berbasikal
  5. Karaoke
  6. pool table
  7. swimming
  8. fishing
  9. BBQ

Villa have2

Facebook

Bidaisari Resort

Web: https://bidaisariresort.com/main/

Bidaisari Resort memang ada menyediakan outdoor swimming pool yang menarik dan kemas. Siap ada juga ruangan khas swimming pool untuk kanak kanak untuk kita sebagai ibu bapa lebih mudah nak control keselamatan anak nanti.  Seronok juga kan kalau mandi manda sambil menjamah makanan BBQ yang juga boleh anda gunakan.

Untuk Bidaisari ada 3 jenis package penginapan iaitu: (all unit breakfast include)

  • King Chalets – RM 350
    Total ada 6 unit kesemuanya, anda boleh pilih untuk Chalets yang menghadap sungai atau pun garden.
  • Queen Chalets – RM 350
  • Suri Cottage – RM 500
  • Aruuma Bungalow – RM 3500

Antara aktiviti yang disediakan ialah:

  1. Walking tours
  2. Horseback riding Additional charge
  3. Cycling
  4. Hiking Additional charge
  5. Darts
  6. Karaoke Additional charge
  7. Ping-pong
  8. Pool table Additional charge
  9. Playground
  10. Game room
  11. Fishing Additional charge
  12. Swimming pool
  13. BBQ Facilities
  14. sungai – nak kena confirm semula

Fifty4ferns Resort

Web: https://www.fifty4ferns.com.my/Home/OurStory
Facebook: https://www.facebook.com/fifty4ferns/

Resort ni adalah antara yang paling banyak mendapat review dan pilihan di kalangan para pengunjung berbanding dengan resort yang lain. Penginapan yang ada hanya berbentuk chalets. 23 buah chalets kesemuanya.

Harga Chalets ( all chalets breakfast includes )

  • Hamlet (RM 450)
  • Estate (RM 450)
  • Orchard (RM 750) – 6 single beds

Setiap chalets lengkap dengan Air con, kipas syiling, peti ais mini, LCD TV, cerek, mineral bottle, hair dryer, barang mandian.

Berikut adalah antara aktiviti yang anda boleh buat:

  1. Spa
  2. kolam ikan kap
  3. belajar menoreh
  4. eco playground
  5. indoor games
  6. surau
  7. nature walk
  8. mini library
  9. berbasikal
  10. bird watching
  11. multipurpose court
  12. Sungai
  13. ATV Ride
  14. resting hut

The happi village

https://www.facebook.com/happivillage/

Lain macam kekemasan swimming pool yang ada pada resort ni. Happi Village yang terletak lebih kurang 40 minit daripada pecan Bentong, merupakan Antara resort yang paling dekat dengan Bandar Kuala Lumpur. Lebih kurang 53 minit sahaja.

Atau pun lebih kurang 45 minit daripada Gombak.

Kedudukan Happi Vilage macam menarik sebab dekat juga dengan tempat menarik yang lain, Antara yang dalam lingkungan 30 minit perjalanan ialah:

  • Bukit tinggi
  • Genting Sempah – walaupun tiada apa di sini, tapi saya masukkan juga untuk anda dapat bayangkan perjalanan nanti.
  • Taman Jepun
  • Genting Awana Skyway – so naik ke atas menggunakan kereta cable ya, kalau nak drive juga, memang lebih masa lagi.
  • Dekat juga dengan Jungle Lodge Alang Sendayu

*Jungle Lodge Alang Sendayu ni kalau kita nak masukkan dalam senarai penginapan di Janda Baik yang ada swimming pool pun boleh juga. Tapi pendapat saya, Jungle Lodge ni lebih macam sesuai untuk aktiviti group. Macam camping umpamanya.

Sebab aktiviti nya agak mencabar mental juga kalau nak pergi berdua. Ada banyak juga aktiviti yang melibatkan kepakaran orang asli di dalam hutan.

Berikut adalah antara program dan aktiviti yang boleh anda dan kawan kawan lain boleh buat:

• Jungle Trekking
• Jungle Trekking malam pun boleh
• River Crossing
• Camping
• Abseilling
• Flying Fox
• Jungle Survivor with Orang Asli seperti trap making, tiup sumpit, BBQ dinner, cara masak dalam buluh

Ada juga aktiviti lain seperti memancing, swimming pool, meeting hall. Anda boleh rujuk website Alang Sendayu sendiri di, http://www.junglelodgemalaysia.com/jungle_facility.html

Peppaville Resort Malaysia

https://www.facebook.com/peppaville/

Cantik PeppaVille ni dan sangat menenangkan untuk anda boleh rehat rehat dan santai santai. Tambah pula dengan kedudukan nya yang terletak di bahagian di atas bukit Jalan Tanarimba Sum Sum di Janda Baik.

Bila dah sampai nanti anda akan rasakan sendiri betapa bersih dan segarnya udara yang anda hirup.

Dengan bilik penginapan yang luas, kebersihan yang dijaga, ada juga kemudahan hot shower untuk tak menyeksakan anda mandi pagi.

Oh ya, tak semua resort ada menyediakan high speed internet ya. Tapi di PeppaVille ni, speed internet tiada masalah.

Kalau anda perlukan khidmat shuttle services untuk ambil dan hantar ke Airport pun tiada masalah.

D’villa janda baik

D Villa ni lebih kurang 33 minit sahaja daripada Taman Melati. Atau 40 minit daripada pecan Bentong. Setiap bilik kemas dengan level 4 bintang yang berhadapan dengan gunung ganang.

Ada outdoor swimming pool juga.

Remember the villa

Saya tertarik dengan swiming pool nya sahaja. nampak luas. Kalau nak komen dari segi binaan dan kemudahan yang ada pada resort ni memang boleh kata tak mungkin tak terbaik dah. Sebab harga menginap nya sahaja sudah 

Embun luxury villas

Semua nya bermula daripada owner villa ini sendiri yang sangat suka travel ke luar Negara dan bila pulang ke Malaysia. Terfikir pula untuk menyediakan satu kawasan atau tempat gathering yang cantik untuk family sendiri pada awal nya.

Bila anda lihat gambar nanti, di website embunvillas sendiri anda akan menginap di kediaman yang moden dan exclusive bersama keluarga, keluar daripada hiruk pikuk suasana Bandar.

https://www.embunvillas.com/Rooms

Ada menyediakan 4 jenis penginapan, Villa

Berharga daripada RM 900 hingga ke RM 3000.

Tiarasa escapes glamping resort
Enderong resort malaysia
Serene resort & training centre janda baik
101 resort & spa
Seri pengantin resort
Danau daun chalets
The acres resort 一畝田
Author

Saya jenis suka testing hotel.

Write A Comment