Tempat Menarik di Kuala Lumpur

Sebagai ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur memang sarat dengan pembangunan. Sebut sahaja tempat menarik jenis apa yang anda inginkan, kota metropolitan ini pasti akan dapat menggembirakan anda sekeluarga.

Tidak kira di negeri mana anda tinggal, anda wajib berkunjung ke Kuala Lumpur. Bahkan, mereka yang sudah lama menetap di kota raya ini pun belum tentu pernah explore semua. Sebab banyak sangat, sampai tak tahu nak pilih yang mana satu.

Jangan jadikan sibuk sebagai alasan. Masa untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan mesti juga dicari. Jadi kami ingin senaraikan beberapa tempat menarik yang sesuai untuk seisi keluarga sekiranya anda bercadang untuk bercuti di Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur City Gallery

Kalau nak tengok bandar raya Kuala Lumpur dari pandangan atas tetapi masih berpijak di atas tanah, datanglah ke KL City Gallery. Di sini anda boleh lihat replika bangunan-bangunan dan jalan raya KL yang direka pada skala kecil. Lebih kurang macam miniature. Bayangkan, anda boleh merasai pengalaman melihat bandar Kuala Lumpur secara 360 darjah!

 

Bukan itu sahaja, banyak informasi dan sejarah tentang KL yang diterjemahkan dalam infografik menarik. Silap haribulan, anda yang berpuluh-puluh tahun menetap di sini pun masih tidak tahu akan sejarah ibu negara Malaysia ini.

Wifi juga disediakan secara percuma, mana lah tahu kalau-kalau anda nak ambil gambar dan teru muat naik di media sosial.

Harga tiket: RM10

>> Peta untuk ke sini

Petrosains

Petrosains ni sudah tidak dapat disangkal lagi akan input yang bakal diperoleh sekiranya menjejakkan kaki ke sana. Terletak di Suria KLCC, Petrosains menyediakan persekitaran yang kaya dengan ilmu pengetahuan. Ia bertujuan meningkatkan kefahaman sains di mana pengunjung boleh mempelajarinya secara interaktif supaya mudah difahami.

Ini adalah lokasi terbaik untuk bawa anak-anak yang masih bersekolah. Dengan pameran dan permainan interaktif yang ada, ia dapat memupuk mereka supaya cinta akan sains.

Harga tiket: Umur 2 tahun & ke bawah (Percuma) ; 3 – 12 tahun (RM8) ; 13 – 60 tahun (RM20) ; 61 & ke atas (RM10)

>>Peta untuk ke sini

Aquaria KLCC

Juga terletak di KLCC, akuarium bertaraf dunia ini merupakan yang ke empat terbaik di Asia. Aquaria KLCC menempatkan lebih 150 spesis hidupan laut. Menariknya di sini, pengunjung bukan hanya lihat ikan berenang-renang di dalam air jernih. Tetapi banyak aktiviti menarik yang membolehkan anda berada lebih dekat dengan mereka.

Contohnya jika anda mempunyai lesen menyelam, jangan lepaskan peluang untuk sertai program Diving With Sharks. Yang tak ada lesen jangan risau. Masih ada aktiviti seperti Cage Rage di mana anda dimasukkan ke dalam sangkar kemudian diselamkan ke dalam air.

Banyak lagilah aktiviti best yang ada dalam aquarium ini. Terutama terowong bawah air sepanjang 90 meter di mana anda boleh berjalan menyusurinya dan melihat pelbagai spesis ikan berenang di atas kepala. Ini membuatkan pengunjung seolah-olah berada di dalam laut bersama hidupan laut itu.

Kami ingin ingatkan, tiket masuk agak mahal tetapi sangat berbaloi.

Harga tiket: 3tahun & ke bawah (Percuma) ; 3-12 tahun (RM39) ; 13 – 59tahun (RM49) ; 60tahun dan ke atas (RM39)

>> Peta untuk ke sini

Skybridge KLCC

Siapa yang tidak kenal akan menara berkembar yang tersohor seantero dunia ini. Dua menara ini sudah menjadi mercu tanda Malaysia. Malah banyak tempat menarik sekitar kawasan KLCC yang sering menjadi tumpunan umum. Tapi tahukah anda, jambatan yang menghubungkan kedua dua menara ini dibuka kepada umum?

Kami yakin anda pasti akan teruja melintasi jejantas yang diberi nama The Skybridge KLCC ini. Terletak di aras 41 dari 88 tingkat, anda boleh lihat keindahan panorama Kuala Lumpur.

Menariknya, tingkap kaca jejantas ini diperbuat daripada kanta pembesar. Ini menjadikan semua objek dan bangunan di bawah kelihatan lebih besar dan mudah dilihat.

Jumlah pelawat dihadkan kepad 1,200 sehari. So, anda kena book awal-awal okay? Tempah di sini: https://www.petronastwintowers.com.my/ atau beli je terus masa kat sana nanti.

Harga tiket: Warga emas (RM15) ; kanak kanak (RM15) ; Dewasa (RM30)

>> Peta untuk ke sini

Pasar Seni (Central Market)

Pasar Seni atau Central Market dikelaskan sebagai lokasi wajib singgah buat pelancong luar. Di sinilah tempat terbaik untuk membeli kraftangan, cederamatata dan barangan antik bercirikan Malaysia dan Asia.

Dari luar nampak sahaja buruk, kerana bagunan ini dibina sejak tahun 1888 lagi. Tetapi bangunan ini tetap utuh dan dijaga dengan baik. Untuk menambah kemeriahan Central Market ini, anda bakal dihiburkan dengan pemuzik jalanan atau buskers yang menyanyikan lagu-lagu tempatan dan luar negara. Jika berminat boleh juga abadikan wajah anda dalam bentuk potret yang dilukis oleh pelukis jalanan yang ada di sini.

Penat berjalan dan membeli-belah, nikmati teh o ais di gerai mamak yang berada di aras bawah.

Waktu operasi: 10 pagi hingga 9.30malam, setiap hari.

>> Peta untuk ke sini

District 21

Kita kini berada di tahun 2066, dunia diancam musuh.. Kelangsungan hidup manusia berada dihujung tanduk. Selamatkan dunia dengan menyelesaikan beberapa cabaran di District 21. Nah, begitulah intensiti yang anak bakal rasai jika ke ‘playground orang dewasa’ ini.

Dengan keluasan 70,000 kaki persegi, banyak aktiviti yang menguji mental dan fizikal anda di sini. Jika anda ingin merasai sendiri cabaran bak rancangan popular American Ninja Warrior inilah tempat yang terbaik.

Indoor playground yang terletak dalam IOI Mall ini menempatkan banyak aktiviti best seperti Sky Trail, The Maze, Power Station, Roller Glidder, Free Fall, Low Ropes, dan melompat di atas trampolin paling cool.

Waktu operasi: Isnin – Jumaat (12.00pm – 8.00pm) | Sabtu, Ahad, Cuti Umum,Cuti Sekolah (10.00am – 8.00pm)

Harga Tiket:

Normal Weekday ( Mon – Fri )

  • Individual : RM 62 per pax instead of RM 68
  • Group of 3 : RM 185 instead of RM 204

Weekend ( Sat – Sun ) / Public Holiday ? School Holiday

  • Individual : RM 79 per pax instead of RM 85
  • Group of 3 : RM 235 instead of RM 255

>> Peta untuk ke sini

Min Nature

Min Nature ni diambil dari perkataan ‘miniature’. Sesuai dengan namanya, Min nature merupakan tempat yang mempamerkan model-model dan objek pada skala kecil. Anda pasti akan terpesona akan bagaimana mereka boleh membina bangunan, pokok, rumah, dan orang dengan begitu teliti.

Menariknya anda juga boleh menghasilkan miniature sendiri dengan membeli set khas yang dijual pada harga RM20 sahaja. Memang seronok kalau boleh buat aktiviti ini bersama anak-anak bukan?

Waktu operasi: 10pagi – 10 malam, setiap hari.

Harga tiket: RM28 (Dewasa), RM15 (4-12 tahun), RM15 (60 tahun ke atas), Bawah 4 tahun percuma

>> Peta untuk ke sini

Jumpstreet Trampoline Park

Tadi kami dah sebut tentang trampoline paling cool kan? Sekarang ni Team travel nak cadangkan anda ke lokasi yang khusus untuk trapolin sahaja. Jumpstreet Trampoline Park merupakan taman trampolis terbesar di Asia menjadikan ia sebagai satu lagi tempat menarik di Kuala Lumpur.

Di sini anda boleh melompat sesuka hati sambil melakukan aksi slam dunk, bermain dodge ball, high performance area, dan wall walking. Jangan risau sekiranya jatuh keranan terdapat ribuan span berbentuk kiub yang melindungi anda dari sakit. Melompatlah sepuasnya!

Oh ya, jangan lupa bawa stokin sendiri ya?

Waktu Operasi: Weekdays 11pagi –9 malam ; Sabtu & Ahad 9 pagi – 9 malam.

Harga tiket: RM22

>> Peta untuk ke sini

Galactic Laser Tag

Kalau takut nak main paintball sebab ia menyakitkan, boleh cuba Galactic Laser Tag. Permainan mendebarkan ini memeperlukan pemainnya berperang di dalam gelap yang dihiasi cahaya laser.

Bagaimana untuk menembak? Kilauan cahaya laser akan keluar dari muncung senjata. Jika terkena tembakan, sut elektronik yang dipakai tidak akan berfungsi. Nampak mudah, tapi permainan ini mencabar mental dan fizikal. Pemain juga perlu mengatur strategi untuk mengalahkan musuh.

Terletak di dalam Mid Valley Mega Mall dan sebuah lagi cawangannya di dalam Sunway Pyramid.

Harga tiket:

>> Peta untuk ke sini

Berjaya Times Square

Kalau nak tahu, bangunan Berjaya Times Square merupakan yang ke sembilan terbesar di dunia. Oleh itu ia menempatkan banyak kedai/outlet. Dari butik jenama tersohor hinggalah ke kedai yang menjual barangn dengan harga rendah.

Menariknya, terdapat taman tema yang dipanggil Cosmos World di dalam bangunan ini. Terdappat roller coster dan banyak lagi permainan menyeronokkan di muatkan dalam taman tema ini.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat (12pm – 10pm) ; Weekend/Cuti Sekolah (11am-10pm)

Harga tiket: 3-12tahun (RM50) ; 13 dan ke atas (RM60) OKU (RM25)

>> Peta untuk ke sini

Planetarium Negara

Minat akan angkasa dan ingi merasai pelangalam sebagai angkasawan? Planetarium Negara di Jalan Angkasa adalah lokasi wajib dilawati. Di sini anda akan mempelajari banyak informasi berkenaan angkasa lepas melalui inforgrafik, item yang berkonsepkan interaktif.

Selain tu, terdapat juga enjin Arianne IV yang digunakan untuk melancarkan MEASAT 1. Jadi bolehlah anda tengok enjin ini dengan lebih dekat. Malah, anda pasti akan teruja jika dapat leihat menerusi teleskop yang bersaiz 14 inci di observatory deck.

http://cutifamili.blogspot.my/2013/12/melawat-planetariium-negara-kuala.html

Waktu operasi: Setiap hari kecuali Isnin, 9 am – 4.30 pm

Harga tiket: Dewasa MyKAD (RM6), Biasa (RM12) ; Kanak-kanak MyKID (RM4) Biasa (RM8)

>> Peta untuk ke sini

Upside Down House

Salah satu tarikan terkini di Menara Kuala Lumpur adalah Upside Down House. Malaysia sendiri tidak mahu ketinggalan dalam membina rumah di mana lantai di atas kepala, bumbung pula di kaki.

Kesemua objek dalam rumah berada dalam kedudukan terbalik. Pada awalnya agak janggal. Tetapi inilah yang menjadi keunikan Upside Down House ini. Mesti seronok dapat merakam gambar kenang-kenangan di sini.

Waktu operasi: Setiap hari, 9 am  – 7 pm

Harga tiket bermula RM5.30

>> Peta untuk ke sini

SkyBox KL Tower

Ini merupakan tempat menarik di KL. Jika perpeluang ke Menara KL, sila cabar keberanian diri dengan berada mencuba SkyBox! Pada ketinggian 300 meter, cabar diri anda untuk berada di dalam kotak kaca transparent yang menjulur keluar dari Menara KL ini.

Anda pasti akan berasa gayat kerana kotak kaca ini lebih-lebih lagi selepas mendapat tahu kaca yang menyokong berat anda cuma berketebalan 3 inci.

Rasai moment di mana bandar raya Kuala Lumpur betul-betul berada di bawah tapak kaki anda.

Waktu operasi: Setiap hari, (9 am – 6 pm)

Harga tiket: Dewasa (RM75) ; Kanak-kanak (RM39)

>> Peta untuk ke sini

Muzium Negara

Kalau tak bawa anak-anak ke Muzium Negara memang tak sah. Muzium Negara menempatkan pelbagai jenis artifak dan warisan negara. Di sini, anda dapat pelajari susur galur dan sejarah Melayu, pembentukkan Malaysia dan banyak lagi.

Sejarah kedatangan Portugis, Belanda, British dan Jepun serta kesannya terhadap keadaan politik, sosial dan ekonomi negara turut dipamerkan.

Item-item yang disini mempunyai sejarah tersendiri dan kebanyakkan daripadanya berusia ratusan tahun.

Waktu operasi: Setiap hari, 9 pagi – 6 petang

Harga Tiket: RM2, dan percuma untuk pelajar beruniform.

>> Peta untuk ke sini

Itulah antara tempat menarik di Kuala Lumpur yang berbaloi untuk dilawati. Setiap satu daripadanya mempunyai keunikan tersendiri. Dan yang paling penting anda dapat merasai pengalaman menyeronokkan bersama keluarga dan rakan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *