5 Penginapan Yang Ada Di Janda Baik

Untuk penginapan di Janda Baik, ada 5 pilihan utama yang anda boleh pilih, bergantung kepada berapa jumlah peserta, dan tarikan yang anda inginkan.

Berikut adalah antara penginapan yang utama:

  1. Hotel

Boleh lah kalau nak stay hotel di Janda Baik ni. Kira pilih hotel mana mana, dan boleh mula sibuk kan aktiviti harian anda jalan jalan di kawasan yang sekitar. Pendapat kami, lebih baik anda stay di resort. Terangkum lah sekali dengan aktiviti menarik yang resort sediakan.

  1. Homestay

Homestay pun lebih kurang macam hotel juga. Tak berapa sesuai untuk anda menginap. Kecuali, kalau memang datang untuk kenduri kahwin sahaja lah. Kalau memang niat untuk jalan jalan, better pilih penginapan di resort atau pun villa.

Seperti:

  • Riverside Janda Baik ( chalet – RM130 up to RM380 )
  • Homestay Janda Baik ( RM 257 per night )
  • Happy Paradize Janda Baik Pahang ( RM 180 per night )
  1. Resort

Baik, ini adalah penginapan yang utama yang anda boleh cuba kalau di Janda Baik ni. Resort memang banyak. Dan kalau nak cari resort yang ada sungai juga bukan satu masalah. Cuma, yang masalah nya, mana satu penginapan resort ni yang paling terbaik supaya percutian anda nanti lebih berbaloi.

Dengan resort juga anda boleh cuba antara 21 kemudahan yang disediakan di bawah. Boleh pilih resort mana pilihan anda, berdasarkan senarai yang kami kongsikan nanti.

  • Tanjung Hills Retreat Janda Baik
  • Cherry Chalet, Janda Baik, Pahang
  • Le’ Manah Retreat
  • Sailor’s Rest
  • Saujana janda baik
  • Bidaisari Resort
  1. Villa / banglo

Seperti yang anda boleh bayangkan, villa ni memang seperti rumah agam yang besar lah. Siap dengan swimming pool segala.

Ada juga aktiviti macam naik ATV pusing hutan, sungai dan lain lain. Bergantung kepada penginapan villa yang mana anda pilih.

Antara Villa yang menjadi perhatian utama kami ialah seperti di:

  • Remember The Villa

Kalau anda memang bercadang untuk back to nature environment, memang ini antara pilihan terbaik untuk anda. Sangat sesuai untuk percutian keluarga, budak budak camping dan lain lain.

Yang buat kami tertarik adalah swimming pool nya yang cantik. Siapa yang tak cair keluar swimming pool depan ruang tamu kan.

  • Embun Luxury Villas

Embun villa pun boleh tahan juga tarikan nya. Full of activities, antaranya:

Agriculture Visits

  1. Janda Baik Fig Farms
  2. Janda Baik Goat Farm
  3. Fitrah Farm
  4. Janda Baik Flower Farm

Nature Excursions

  1. Waterfall Hiking and Abseiling
  2. River Trekking

Adventure Seekers

  1. ATV Rides
  2. SWAT Spartan Obstacle Course
  3. Rafting
  4. Paintball

Family Fun

  1. Cycling Tours
  2. Horse Riding
  3. Archery

 

  1. Dorm

Dorm ni tak semestinya semata mata dorm sahaja. Sebaliknya, ada resort yang memang sediakan bilik tidur seperti dorm untuk peserta yang ramai. Kira sesuai lah untuk pelajar sekolah adakan aktiviti.

Antaranya:

  • Radiant Site B
  • Anani Villa
  • Alsakinah Resort – x de la sebiji mcm dorm, tapi ada ruangan penginapa yang luas untuk beberapa orang dalam satu satu masa.
  • Canopy Villa Glamping Park – menarik ni, semua tidur dalam khemah. Tapi bukan khemah biasa, nanti tiup angin anda bumbungkan langit pula. Di Canopy Villa Glamping Park semua nya lain, tempat perkhemahan anda disediakan ruangan khas, dan khemah nya pun mengunakan canopy, yang lebih luas, dan kukuh. Baring pun atas tilam.

Selain, daripada 5 penginapan utama di atas, di Janda Baik juga anda boleh lakukan aktiviti riadah seperti di bawah:

  1. kemudahan di tepi atau dekat dengan sungai
  2. atau ada swimming pool
  3. ada port memancing
  4. jungle tracking / cave tracking
  5. boleh camping
  6. flying fox
  7. motor riding
  8. naik boat itik
  9. ber perahu
  10. ber rakit
  11. bbq
  12. kemudahan aktiviti sukan seperti badminton, tenis, snooker dan sebagainya
  13. menunggang kuda
  14. makan durian
  15. berbasikal
  16. paint ball

Tak semua penginapan ada ya. Anda boleh rujuk artikel senarai resort nya di sini untuk setiap aktiviti yang anda mahukan.

Leave a Comment!