Tempat Menarik

60 Tempat Menarik untuk Family Day di Perak + Team Building

Family Day di Perak memang antara carian utama dalam laman web ini. Anggaran paling kurang ialah 100 carian setiap hari.

Padanlah kalau survey yang kami sediakan untuk anda sebelum ni mendapat lebih 10 000 feedback. Banyak juga sebab kami juga minta daerah mana yang anda mahu inginkan untuk buat family day.

Ye lah, kalau nak cari carian satu Perak, besar juga kan.

So kita buat pilihan daerah utama di Perak dan anda pilih mana satu daerah yang anda nak buat..

Untuk siapa yang masih ingat, sebelum ni, kita hanya hasilkan 7 tempat sahaja tempat menarik untuk anda buat family day. Tapi selepas survey siap, dan kita pun dapat maklumat penuh dan kami dah dapatkan lebih kurang 60 juga lokasi best untuk bercuti di seluruh Perak.

Dan lebih baik lagi, kita kategorikan pula daerah mana yang anda nak buat family day juga yang sesuai untuk buat team building.

Anda juga boleh pilih dalam filter untuk cari tempat bercuti yang ada sungai atau pun yang ada kolam renang. Atau apa sahaja aktiviti menarik yang menjadi tarikan utama bagi tempat percutian yang kami senaraikan.

Terima kasih semua, dengan 10 216 pilihan anda.
Survey Tamat!!

Created with Perfect Survey

Statistics - View the results

Ipoh | Tg Rambutan | Kuala Kangsar | Sitiwan/Lumut | Taiping | Slim River/Tanjung Malim | Kerling/KKB | Bidor | Tapah | Batu Gajah | Pantai Remis | Chemor | Sungai Siput | Grik/Lenggong | Batu Kurau |

IPOH

The Banjaran Hotspring Retreat

Tarikan utama di sini ialah private pool. Kalau di Langkawi agak banyak juga penginapan macam ni. Tapi kalau di Ipoh, kira rare jugalah. Cuma di sini, kanak-kanak bawah 12 tahun tidak dibenarkan masuk.

Untuk aktiviti lain yang anda boleh buat dan consider FREE bila dah masuk kawasan ni ialah, hot dipping pools, swimming pool, fish pool, steam cave, crystal cave, ice dipping pool, gym, meditation cave and reflexology pool.

Untuk penginapan ada 3 jenis villa yang anda boleh cuba, Lake Villa, Water Villa, dan Garden Villa. Bermula daripada RM 1700 hingga ke RM 2700 untuk satu malam. Ketiga tiga jenis villa ada private pool.

Bezanya saiz villa dan view sahaja.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

The Haven All Suite Resort

The Haven ni memang sarat dengan aktiviti. Banyak juga prasarana dan aktiviti yang boleh anda buat disini. Kalau nak buat team building memang jenuh nak main semua sini.

Antaranya, ukan extreme, basketball, ping pong, tenis, Helipad, sewa basikal, bilik seminar, pets corner, outdoor playground, pool, lake garden view, squash, gym, spa, badminton, jogging track.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

Kledang Saiong Forest Eco Park

Dekat je sebenarnya, tetapi saya sendiri tak pernah pergi lagi. Sekarang dah pindah ke Kedah. Nanti balik kampung (Ipoh) saya akan cuba jenguk.

Tarikan utama disini ialah sungai. Eco park ini dijaga dengan baik, air sungai juga cetek, sesuai untuk kanak kanak.

Pusat Rekreasi Hotsprings Lubuk Timah (family day, team building)

Terdapat chalet yang selesa dan pelbagai saiz. Ikut kapasiti dan bajet anda. Kalau ada yang nak buat team building pun sesuai disini. Ada aktiviti menunggang kuda, kemudahan surau semua.

Kalau siapa yang pernah pergi sungai di Chepor, saya sendiri pun dah bertahun juga tak pergi Chepor. Kemudahan di Lubuk Timah ni lebih kurang yang macam di Chepor.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Bukit Kledang

Kalau tiba tiba rasa nak hiking boleh cuba Bukit Kledang dulu. Naik ke atas dalam 2 jam setengah, dan turun pula 2 jam kalau beginner. Boleh cuba cuba. Kalau nak buat team building semata-mata, mungkin tak berapa sesuai.

Tapi saya masukkan juga dalam senarai kita ini sebagai aktiviti tambahan sahaja.

Bukit Bangkong

Terletak di Chemor, satu lagi mini hiking place untuk anda cuba. Ramai juga yang pergi sini.

Putra AllSuits at RPGC

Kalau minat dengan Golf boleh cuba sini. Tempat pun sebenarnya masih lagi baru, ada restaurant juga untuk anda menjamu selera.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook | Trip

TANJUNG RAMBUTAN

Sunnebeam Paradise

Tempat ni kan, memang terbaik. Jarang jarang sangat blog lain review. Tapi Alhamdullilah kami terjumpa pula. Sangat sesuai untuk buat team building dan family day sini.

Berkonsepkan ala ala kampung, swimming pool, bbq, berkuda.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Website

The Lost World of Tambun

Tempat percutian yang terang lagi bersuluh. Macam macam aktiviti anda boleh buat dalam ni. Antaranya, zoo, main air dah memang tujuan utama, ada pertunjukkan juga, kalau belah malam pun ada pesta api kalau tak silap.

Boleh pilih tiket masuk untuk theme park atau pun night park.

〈 Untuk Tempahan 〉

Waterpark | Glamping Chalet | Ticket

Hutan Simpan Ulu Kinta

Port pilihan kalau yang berbasikal ni. Ada sungai dan satu lagi tempat hiking, Gunung Korbu di sini. Gunung kedua tertinggi di semenanjung, 2183 meter, kurang 4 meter sahaja daripada Gunung Tahan.

Bukit Batu Suluh

Hiking ni macam tak berapa sesuai untuk beginner. Agak mencabar, kerana perjalanan untuk ke puncak agak curam dan berliku.

KUALA KANGSAR

Mr Os Chalet Kuala Kangsar

Al-ala rumah kampung. Untuk keluarga kecil, cuma ada satu unit bilik sahaja. Tetapi ada kolam renang kanak-kanak untuk mereka berendam pada waktu petang.

Masjid juga tidak jauh dari chalet. Kalau anda sekadar datang bersiar-siar, terdapat gazebo untuk beristirehat.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Website

Budget Hotel DRumah Bonda River View

Best juga ni, suasana hotel yang macam ala ala kampung dengan view Sungai Perak. Kalau anda datang pada musim durian lebih bagus. Homestay ini juga tak jauh dengan Ulu Kenas, kalau ingin mandi sungai.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

Air Terjun Ulu Kenas

Kawasan air terjun di sini memang dijaga rapi untuk kegunaan orang awam. Selain kawasan air terjun, pengunjung juga boleh mandi di anak sungai. Lebih selamat untuk anak-anak kecil.

Kawasan agak luas dan tidak terlalu ‘crowded’ pada hujung minggu. Selain itu, and boleh berjalan di atas jambatan gantung, board walk sambil lihat flora dan fauna.

Sayong Resort Kuala Kangsar

Resort ni macam DRumah Bonda River View juga lokasinya, ada view Sungai Perak. Tapi di sini mungkin lebih best lagi sebab ada café berdekatan. Overall resort ini OK sahaja seperti resort lain. Cuma mungkin sebab kedudukan hotel ni berada di tengah tengah Kuala Kangsar.

Lokasinya yang strategik membolehkan anda senang untuk ke tempat menarik berdekatan. Nak ke Masjid Ubudiah ataupun Istana Kenangan kalau sudah beroperasi.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

SITIAWAN / LUMUT

Teluk Senangin (family day)

Teluk Senangin mungkin tidak popular seperti kawasan lain. Terletak kira-kira 1 jam 30 minit dari Ipoh. Pantainya menawarkan pemandangan Pulau Pangkor yang terletak di tengah-tengah laut.

Air lautnya bersih, dan amat sesuai untuk aktiviti mandi manda dan mesra kanak-kanak. Suasana redup dek kerana deretan pokok rhu yang berada di sepanjang pantai.

Kawasan kecil sebegini sesuai untuk anda jadikan jadikan sebagai lokasi family kerana tidak terlalu ramai pengunjung. Malah, penginapan bajet di sini menyediakan kemudahan untuk tetamu. Untuk senarai chalet yang berkaitan kami hanya senaraikan 5 sahaja daripada ada beberapa lagi homestay yang ada. Anda boleh rujuk sendiri di Google Map. Dan cuba cari facebook pagenya.

Nama tempat: Teluk Senangin

Lokasi: Google Map

Chalet / hotel berdekatan:

Tempat makan sedap di Teluk Senangin:

Pulau Pangkor

Keindahan Pulau Pangkor sudah tidak dapat disangkal lagi. Pantai, air laut yang jernih serta menghimpunkan hidupan laut seperti batu karang menjadi daya tarikan utama pelancong ke pulau ini.

Bagaimana cara untuk ke Pulau Pangkor? Nah, pergi sahaja ke Jeti Marina yang terletak di Pulau Marina, Lumut. Selain itu, anda juga boleh beli tiket feri secara online di > PangkorFerry. Perjalanan mengambil masa 10 minit sahaja, dan harga tiket cuma RM10 untuk dewasa.

Tempat: Pulau Pangkor

Lokasi Jeti Marina: Google Map

Chalet / resort di Pulau Pangkor:

  • Pangkor Sandy Beach Resort – RM229
  • Pangkor Holiday Resort – RM152
  • Vagary Pangkor – RM125
  • Vikri Beach Resort – RM150
  • Pangkor Inn Chalet – RM123
  • Nipah Guesthouse Pangkor – RM103
  • Puteri Bayu Beach Resort – RM132

Tempat makan di Pulau Pangkor:

Pantai Teluk Batik

Terletak tidak jauh dari Bandar Seri Manjung dan 1 jam setengah perjalanan dari Ipoh. Pantainya yang melengkung membangkitkan suasana berlainan berbanding pantai lain. Kemudahan yang disediakan juga tidak mengecewakan.

Pengunjung boleh berkelah bahkan boleh mendirikan khemah. Ini kerana terdapat camp site yang disediakan buat mereka yang menggemari aktiviti outdoor ini.

Pantai ini selamat untuk anak-anak kecil kerana airnya cetek dan tidak bergelora.

Tempat: Pantai Teluk Batik

Lokasi: Google Map

Aktiviti:

  • Banana boat
  • Big marble
  • Mandi pantai
  • Berkhemah
  • Berkelah / BBQ
  • Boat persiaran (RM5 / pax)
  • Memancing

Chalet/resort:

  • Chalet Denai Impian
  • Chalet Kenangan Pak Man
  • Homestay Villa Teluk Batik
  • Virgo Batik Resort – RM94
  • Marina Heights Hotel Residence – RM119

Tempat makan di Teluk Batik:

Rockbund Fishing Chalet (family day)

Rockbund Fishing Chalet merupakan sebuah penginapan mampu inap yang lengkap dengan kemudahan serta hadir dengan pemandangan pantai yang indah. Terletak di Marina Island, iaitu sebuah pulau buatan yang sangat indah.

Sesuai untuk percutian keluarga atau family day kerana chalet ini menyediakan sejumlah unti rumah yang terdiri dengan saiz dan harga yang pelbagai.

Unit chaletnya juga cantik, tampak moden dengan tema putih berlatar belakangkan landskap dan laut yang indah.

Tempat: Rockbund Fishing Chalet

Lokasi: Google Map

Kemudahan:

  • Restoran

Aktiviti:

  • Memancing
  • Lihat matahari terbenam

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

The Orient Star Resort

Sebuah resort bertaraf 3 bintang di Lumut. Menjadi pilihan ramai pelancong tempatan kerana harganya amat berpatutan. Dengan harga serendah RM188, anda boleh nimkati percutian selesa dengan kemudahan kolam renang besar.

Bilik juga hadir dengan ‘pool view’, luas, dan selesa. Usah risau soal makanan kerana hotel ini sediakan restoran yang menyajikan pelbagai masakan tempatan dan Barat. Malah, sarapan percuma turut disediakan.

Paling menyeronokkan, anda boleh berjalan kaki ke pantai kerana resort ini betul-betul menghadap pantai.

Tempat: The Orient Star Resort

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM188

Aktiviti:

  • Mandi pantai
  • Berkelah

Tempat menarik berdekatan:

  • Lumut Waterfront Esplanade
  • Taman Paya Bakau
  • Pantai Teluk Batik
  • Marina Island Beach

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

TAIPING

Taman Tasik Taiping

Merupakan bekas kawasan lombong bijih timah yang tertua di Malaysia. Kini Tasik ini menjadi pusat rekreasi dan riadah orang awam.

Landskap taman ini memang cantik. Deretan pohon angsana membuatkan suasana redup dan amat sesuai untuk aktiviti jogging dan berbasikal yang boleh anda sewa dengan harga yang berpatutan.

Tempat: Taman Tasik Taiping

Lokasi: Google Map

Aktiviti:

  • Jogging
  • Berbasikal
  • Berkayak
  • Paddle boat

Tempat menarik berdekatan:

Hotel Yang Berdekatan:

  • Flemington Hotel

 

KamaLodge (family day)

Ideal untuk anda jadikan sebagai lokasi family day. Ini kerana ia menawarkan pelbagai jenis bilik yang luas untuk tampung keluarga besar. Bukan itu sahaja, anda boleh bermandi manda di kolam renang besar yang disediakan.

Anak-anak pasti akan suka kerana terdapat gelongsor yang terletak di tepi kolam.

Terdapat 10 jenis bilik yang ada boleh pilih mengikut bajet dan kesesuaian. Bilik yang menjadi pilihan ramai sudah tentulah yang ada pool view. Bilik selesa dan lengkap dengan kemudahan asas.

Tempat: Kama Lodge

Lokasi: Google Map

Kemudahan:

  • Kolam renang, room service, taman permainan

Aktiviti:

  • Berenang
  • Berbasikal

Tempat menarik berdekatan:

  • Taman Tasik Taiping
  • Bamboo Point
  • Museum Perak

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

Taiping Bamboo Resort (camp site)

Bagi yang gemarkan suasana kampung dan nak camping, kami cadangkan anda menginap di Taiping Bamboo Resort. Resort ini menawarkan percutian di dalam dusun yang selesa dan bersih.

Anda boleh pilih unit rumah yang berasaskan buluh atau atau rumah biasa. Kedua-duanya selesa tetapi Bamboo House bakal beri kelainan pada percutian anda. Bukan itu sahaja, ambil juga peluang mandi manda di anak sungai berdekatan.

Sekiranya anda datang pada musim buah, anda berpluang untuk kutip durian dan nikmati aneka buah-buahan yang ada di sini.

Tempat: Taiping Bamboo Resort
Lokasi: Google MapKemudahan:

  • Dapur
  • Dewan makan
  • BBQ pit
  • Pihak resort sediakan dapur untuk tetamu, anda digalakkan bawa barang-barang basah sendiri.

Aktiviti:

  • Jungle trekking
  • Mandi sungai
  • Berkelah, berkhemah
  • Memancing
  • Ping pong

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Zen Retreat Waterfall Villa (family day)

Penginapan jenis homestay sesuai untuk famili besar dan gathering. Tambahan pula dekorasi minimal akan menceriakan hari-hujung minggu anda di sini.

Tarikan utama villa ini adalah indoor private pool yang terletak di ruang tamu. Anda boleh awani anak-anak sambil menonton tv.

Pihak villa tidak sediakan restoran, tapi anda boleh bawa barang dapur sendiri kerana setiap villa lengkap dnegan dapur dan peti ais. Anda juga boleh order Grabfood atau Foodpanda kerana lokasinya yang strategik.

Tempat: Zen Retreat Waterfall Villa

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM582

Kemudahan:

  • Boleh tampung sehingga 14 orang
  • 4 bilik tidur, dapur, aircond, wifi, kolam renang, tv

Tempat menarik berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | AirBnB

Tok Janggut Homestay and Retreat (Family day)

Terletak di Changkat Jering iaitu kira-kira 16 minit pemanduan dari Taiping. Seni bina dan landskap Tok Janggut Homestay bakal buat anda lupa akan segala kerja di pejabat.

Berkonsepkan ‘English tudor’, terdapat private pool dalam setiap villa. Ini lebih private untuk anda berenang dan luangkan masa bersama keluarga. Anda boleh pilih villa pilihan mengikut bajet dan kapasiti.

Ada villa dengan 4 chalet yang boleh memuatkan sehingga 20 orang, dengan kawasan yang lebih luas untuk berkumpul.

Tempat: Tok Janggut Homestay and Retreat

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM450/night

Kemudahan:

  • Private pool, dapur

Aktiviti:

  • Berenang, berkelah, BBQ, berbasikal, board games, dart

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Website

Ethno Valley Resort (family day)

Tidak jauh dari bandar Taiping, terletaknya Ethno Valley Resort yang menawarkan percutian berkonsepkan alam semula jadi. Amat sesuai untuk family day kerana menyediakan 16 uah chalet, 3 buah rumah, dan sebuah dorm yang memuatkan 60 orang.

Hujung minggu anda bakal terisi dengan pelbagai aktiviti menarik yang disediakan pihak resort. Tarikan utamanya adalah kolam renang besar yang mesra kanak-kanak dan mini zoo.

Selain itu anda boleh cuba minuman herba yang disediakan secara percuma kepada tetamu. Mereka sediakan sebuah restoran iaitu Bukit Herba Cafe yang menjual pelbagai jenis masakan panas.

Tempat: Ethno Valley Resort

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM95 (single), RM130 (2 katil king), RM350 (1 unit rumah)

Kemudahan:

  • Kolam renang

Aktiviti:

  • Berenang, memancing, berbasikal, memanah, jungle trekking
  • Trek sukan halangan
  • Beri makan haiwan di mini zoo
  • Cuba minuman herba

Tempat menarik berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Trong Leisure Farm & Resort (family day)

Penginapan menarik untuk keluarga dan rakan. Ini kerana resort ini tawar pelbagai jenis aktiviti outdoor. Untuk pengetahuan ia merupakan resort dengan taman itik pertama di Malaysia.

Anda berpeluang beri itik makan, petik buah di dusun, memancing dan jungle trekking. Dari segi penginapan pula, terdapat 6 buah rumah dengan saiz berbeza.

Agak jauh dari pusat bandar, tetapi berbaloi kerana hujung minggu anda bakal terisi dengan aktiviti yang menyeronokkan. Malah, ada sebuah restoran untuk anda menjamu selera.

Aktif juga tempat ni dikunjungi rombongan kanak kanak. Anda boleh tengok di facebook.

Resort ini ada restaurant yang halal juga, untuk restaurant kedai makan cina ditutup buat sementara. ( last kami confirmed hari ni, 12,9,2022)

Tempat: Trong Leisure Farm & Resort

Lokasi: Google Map

Harga: RM128 (standard room) hingga RM358 (family room)

Kemudahan:

  • Mini pantry, restoran

Aktiviti:

  • Memancing, jogging, beri itik makan, pedal boat,
  • Melawat dusun buah-buahan

Tempat menarik berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | AirBnB

Sentosa Villa Resort (family day)

Bertaraf 3 bintang, mewah tetapi pada harga mampu inap. Rumah kaca di dalam hutan tropika ini menjadi pilihan warga kota yang mahukan hujung minggu yang tenang dan selesa.

Tidak jauh dari Taman Tasik Taiping. Anda boleh berjalan kaki selama 10 minit menuju ke Maxwell Hill.

Penginapan ini tidak ubah seperti chalet di Janda Baik. Ada anak sungai untuk aktiviti mandi manda, dan tawar sejumlah aktiviti outdoor yang menarik. Resort ini turut terima tempahan untuk majlis perkahwinan, dan family day.

Terdapat 4 jenis bilik untuk ada pilih mengikut kapasiti.

Tempat: Sentosa Villa Resort

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM190

Aktiviti:

  • Jungle trekking
  • Mandi sungai

Tempat menarik berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

SLIM RIVER / TANJUNG MALIM

Chalet Sungai Bil Cool Spring

Menawarkan percutian damai dan menenangkan di perkampungan orang asli. Sesuai untuk bersantai pada hujung minggu bersama keluarga. Ini kerana Chalet Sungai Bil Cool Spring ini terletak di tepi anak sungai.

Biarpun konsepnya adalah seperti penginapan orang asli, ia tetap penuh dengan keperluan asas. Bahkan ia cukup selesa untuk diinap.

Pelbagai aktiviti menarik yang boleh anda sekeluarga lakukan di sini seperti berkhemah, mandi sungai, jungle trekking, BBQ, dan banyak lagi.

Selain itu, chalet ini juga boleh dijadikan sebagai tempat menarik untuk family day company. Kemudahan seperti dorm, dewan seminar, tapak/peralatan berkhemah disediakan.

Untuk tempahan awal, anda boleh cuba call dulu no ini 012 3853257 atau 012 9885788. Atau boleh terus ke sini ikut link google map yang kami kongsikan.

〈 Untuk Tempahan 〉

Cool Spring Google Map

Sungai Klah Hotspring Park

Umpama mini water park, Sungai Klah Hotspring Park merupakan kolam air panas terbaik di Malaysia. Landskap, kemudahan, dan aktiviti yang ditawarkan memang menyeronokkan.

Di sini, anda boleh berendam dalam kolam air panas semula jadi yang dipercaya boleh merawat pelbagai penyakit sendi. Selain itu terdapat kolam renang kanak-kanak berserta taman permainan yang luas.

Agak jauh dari Ipoh iaitu sekitar 2 jam pemanduan. Tetapi amat berbaloi. Terdapat beberapa hotel berdekatan seperti Felda Residence Hotspring (RM226), Sungai Klah Inn (RM107), A106 Homestay (RM127).

Tempat: Sungai Klah Hotspring Park

Lokasi: Google Map

Harga tiket:

  • Dewasa – RM15
  • Private pool – RM50

Aktiviti:

  • Mandi manda
  • Board walk
  • Rebus telur dalam kolam 100 °C

Hotel Yang Berdekatan:

  • Felda Residence Hot Spring
  • B&L Hotel
  • Long Fatt Hotel

Teratak Bernam Riverview

Nama Teratak Bernam Riverview sudah menunjuk keistimewaan penginapan ini. Betul-betul menghadap anak sungai, menawarkan percutian indah dan tenang pada harga bajet.

Segala jenis aktiviti outdoor yang mesra kanak-kanak. Sesuai untuk family day atau kem motivasi. Highly recommeded sebab kemudahan, aktiviti, dan keselesaan memang tip top.

Pihak resort menyediakan sebuah restoran untuk tetamu. Untuk tempahan boleh hubungi 013 5335033(Hakim) atau 017 3431346(Haziq)

Tempat: Teratak Riverview

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM175/night

Kemudahan:

  • Campsite
  • Catering, dorm, BBQ pit
  • Jambatan gantung

Aktiviti:

  • Mandi sungai, jungle trekking, berkhemah
  • Jungle trekking
  • Paintball, laluan berhalangan, flying fox, berbasikal

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Whatsapp

Tok Bak Campsite (campsite)

Tok Bak Campsite merupakan sebuah tempat khas untuk aktiviti berkhemah. Lengkap dengan tapak bersih, selamat dari haiwan buas kerana lokasinya yang agak terpencil. Kira-kira 3km dari pickup point.

Tapi untuk pemancing pun boleh juga.

Premis ini amat popular dikalangan mereka yang suka outdoor kerana lengkap dengan keperluan seperti tandas, khemah yang bersih, dan kemudahan untuk aktiviti BBQ.

Selain itu mereka juga sediakan makanan sekiranya anda memilih untuk tidak memasak sendiri.

Tempat: Tok Bak Campsite

Lokasi: Google Map

Kemudahan:

  • Khemah
  • Surau, tandas, tempat berteduh yang selesa
  • BBQ pit

Activiti:

  • Jungle trekking
  • Berbasikal
  • Memancing
  • Mandi sungai

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Fruit Farm Camp (campsite)

Sebuah lagi penginapan jenis perkhemahan buat pencinta outdoor. Khemah yang disediakan memang cantik dan moden. Nampak selesa untuk percutian singkat di dalam hutan. Juga ada anak sungai di kawasan berhampiran.

Memang seronok untuk aktiviti mandi-manda dan berkelah dengan famili dan rakan. Kawasannya luas, jadi sesuai untuk buat kem motivasi .

Jalan untuk ke Fruit Farm Camp ini agak sukar, tapi masih boleh guna kereta biasa.

Dikelilingi dengan pokok buah-buahan tropika. Lebih elok datang pada musim buah.

Tempat: Fruit Farm Camp

Lokasi: Google Map

Harga: Tapak khemah (RM75)

Kemudahan: Tandas, bilik mandi, gazebo, meja untuk berkelah

Aktiviti:

  • Mandi sungai
  • Berkelah
  • Memancing

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

KERLING / KKB

Ini mungkin sudah terkeluar daripada tujuan asal kita. Niat nak kongsi tempat untuk buat family day di Perak. Tapi bercadang nak buat hari keluarga di Tanjung Malim atau Slim River, mungkin boleh jenguk sekitar Kerling atau Kuala Kubu Bharu. Banyak juga tempat menarik di sana.

Kami sertakan enam tempat terbaik untuk anda cuba di sana.

Chalet Keluarga Sakri

Antara spot terbaik untuk buat family gathering dengan tarikan utamanya adalah Sungai Bernam yang mengalir dari kawasan pergunungan.

Menyediakan chalet dengan konsep semulajadi yang diperbuat daripada kayu buluh. Chalet ini ada pelbagai macam saiz, daripada hanya boleh muatkan 6 orang, sampai ke sebuah chalet yang ada 5 buah bilik.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

The Nahara Kalumpang

Seterusnya, The Nahara Kalumpang Resort. Sebenarnya, kalau anda berhasrat untuk ke Chalet Keluarga Sakri di atas, anda akan melalui Nahara Resort dahulu.

Resort ini masih lagi menggunakan air batang Sungai Bernam yang sama dengan Chalet Keluarga Sakri. Nampaknya penginapan di sini macam lebih besar daripada Chalet Keluarga Sakri.

〈 Untuk Tempahan 〉

Instagram

Kalumpang Resort & Training Centre

Kalumpang Resort dan Training Centre ini tak lain tak bukan untuk anda yang nak buat team building. Kalau dua pilihan di atas tadi lebih kepada aktiviti berasama keluarga.

Berbanding di sini, ia macam lebih sesuai untuk buat aktiviti riadah bersama kumpulan, terumatanya seperti team building.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Pasir Putih Resort

Pasir Putih Resort ini lokasinya sebelum tiba ke tiga destinasi yang kami sebut di atas. Anda perlu belok kekiri selepas melalui Kampung Pasir Putih. Akan juga melalui sekolah pondok sebelum sampai ke resort ini.

Dari segi fasiliti yang ditawarkan memang terbaik. Sesuai untuk seisi keluarga serta team building. Kalau anda tidak mahu menginap dan cuma sekadar ingin berkelah dan mandi sungai anda cuma perlu bayar RM10 (dewasa) dan RM5 (kanak-kanak).

Tempat: Pasir Putih resort

Lokasi: Google Map

Harga: Berkhemah (RM50), chalet (RM200)

Aktiviti: Berkhemah, mandi sungai, rentas halangan

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

The Sticks

Kita tinggalkan kawasan Kerling tadi dengan empat pilihan menarik, sekarang kita ke bawah lagi menuju ke Kuala Kubu Bharu kalau anda berkesempatan, dikenali sebagai The Sticks.

The Sticks ini berkonsepkan hutan tropika dengan menggunakan sungai yang sama kalau anda berkelah di Sungai Chiling. Pondok penginapan anda ni berhadapan dengan sungai, kalau perasan ada macam jambatan gantung dalam gambar yang kami tunjukkan. Bawah jambatan gantung itulah sungainya.

Atau lebih baik lagi, anda rujuk sahaja gambar layout the sticks yang kami kongsikan dalam gallery.

The Sticks ini ada websitenya sendiri. Anda boleh dapat banyak maklumat disana, antara yang diselitkan ialah penginapan chalet dengan layout plan dan tarikan yang ada di sini.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website

The Senja

The Senja ini lebih kurang RM 700 untuk satu malam. Percutian anda lebih kepada melihat suasana di lereng bukit, dan memang The Senja ini dibina di lereng bukit.

So kalau sebelum ini anda mungkin terpaksa mendaki untuk melihat pemandangan di tempat tinggi, ataupun untuk melihat matahari terbenam Tapi sekarang, anda bukan sahaja boleh lihat, malah menginap disini. Lengkap dengan kemudahan lain lainnya untuk bermalam juga.

〈 Untuk Tempahan 〉

AirBnB

BIDOR

The Cedar Villa @ Bidor

The Cedar Villa Merupakan sebuah banglo dua tingkat yang agak mewah. Lokasi sempurna buat mereka yan nak buat family day kerana ia boleh memuatkan sehingga 20 orang pada satu masa.

Ia terletak kira kira 5km dari exit tol Bidor dan 2 jam perjalanan dari Kuala Lumpur.

Kolam renang yang luas dengan konsep infinity pool yang menghadap hutan hujan tropika dan Sungai Gepai.

Tempat: The Cedar Villa @ Bidor

Lokasi: Google Map

Harga: RM1,100/night

Aktiviti:

  • Berenang, BBQ, karaoke, pool

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Cinta Abadi Resort Bidor

Mendapat rating baik dari tetamu yang pernah menginap di sini. Penginapan selesa dan bersih. Anda boleh mandi manda di anak sungai berdekatan atau di kolam renang yang disediakan. Kedua-duanya mesra kanak-kanak.

Menenangkan jiwa kerana dikelilingi tumbuhan menghijau. Anda boleh pilih sama ada standard room dengan 1 katil, atau Rumah Ibu iaitu 3 katil dan dapur.

Tempat: Cinta Abadi Resort Bidor

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM251

Aktiviti:

Berenang, BBQ

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Facebook

Kg Poh Campsite

Tawar tak perkhemahan yang dikelilingi alam semula jadi. Cuma 2 jam dari KL. Kawasan perkhemahan agak luas dan lengkap dengan kemudahan seperti tandas, surau, tempat persalinan, dan dewan makan.

Anda boleh memasak atau ambil sahaja pakej makanan dari pengusaha. Sebab jarak campsite dengan jalan besar agak jauh.

Aktiviti best di sini adalah jungle trekking, mandi sungai, lawatan ke kebun buah-buahan, dan memancing. Kesemua aktiviti outdoor adalah di bawah pengurusan campsite. Ramai yang berpuas hati dengan layanan dan servis.

Tempat: Kg Poh Campsite

Lokasi: Google Map

Aktiviti:

  • Jungle trekking, mandi sungai, lawatan ke kebun buah-buahan, memancing

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

TAPAH

Air Terjun Lata Iskandar

Salah satu lokasi air terjun di Perak yang popular. Panorama air terjun dan pokok-pokok boleh menenangkan jiwa anda pada hujung minggu ini. Untuk aktiviti mandi-manda memang best. Anak-anak kecil digalakkan mandi anak sungai kerana kawasan air terjun agak curam dan licin.

Air terjun ini menjadi tumpuan pelancong yang ingin ke Cameron Highlands kerana ia cuma 1 jam 30 minit pemanduan sahaja dari tanah tinggi itu. Jadi, banyak yang menjual snek dan kraftangan di sepanjang jalan.

Tempat: Air Terjun Lata Iskandar

Lokasi: Google Map

Hotel/chalet berdekatan:

  • KU3 Hotel – RM138
  • LF Hotel – RM79

Cameron Highlands

Dari Tapah untuk ke Cameron Highlands cuma 1 jam 30 minit pemanduan sahaja. Jadi ramai yang memilih untuk singgah minum teh dan beli strawberry segar di sana.

Tempat menarik di Tanah Rata memang banyak! Anda boleh petik strawberry, lawat ladang teh, beli buah-buahan segar dan kudapan, dan shopping pokok bunga. Memang berbaloilah berlibur di sana dengan keluarga dan rakan.

Oh ya, elak bercuti pada cuti sekolah untuk elak kesesakkan jalan raya. Jalan ke sana pula agak curam.

Tempat: Cameron Highlands

Lokasi: Google Map

Hotel menarik:

  • Smurf In Homestay – RM90
  • Heritage Hotel – RM162
  • Hillview Inn – RM127
  • Century Pines Resort – RM268

Lata Kinjang

15 km dari bandar Tapah. Tidak terlalu jauh untuk anda menikmati kesejukan air terjun Lata Kinjang ni. Sesuai untuk semua golongan kerana tidak terlalu dalam. Anak-anak kecil boleh mandi di anak sungai supaya mudah untuk dipantau.

Dari segi kemudahan, semua lengkap. Tandas, tempat persalinan, dan surau, semuanya terjaga dan bersih.

Anda boleh melalui jambatan gantung yang disediakan, cuma tidak sesuai untuk warga emas kerana ia terlalu tinggi dan perlu lalui denai curam untuk lihat pemandangan yang indah ini.

Tempat: Lata Kinjang

Lokasi: Google Map

Harga tiket: RM2/pax & RM2/vehicle

Hotel berdekatan:

  • Refarm – RM94
  • Hotel Kawan – RM96
  • LF Hotel – RM79

Hutan Lipur Kuala Woh

Terletak kira-kira 13 km dari bandar Tapah. Penduduk tempatan jadikan Hutan Lipur Kuala Woh sebagai tempat riadah kerana kawasannya yang cantik dan mesra pengunjung.

Tarikan utama di sini adalah anak sungainya yang cetek dan mata air panas. Aktiviti mandi-manda dan rendam kaki dalam air panas memang menyeronokkan. Ada juga jambatan gantung yang menjadi spot untuk bergambar kenangan.

Tambahan pula kemudahan seperti tempat parking luas, tandas, surau, dan kawasan berkelah yang selesa.

Tempat: Hutan Lipur Kuala Woh

Lokasi: Google Map

Harga tiket: RM2/pax & RM2/vehicle

Aktiviti: Mandi-manda, berkelah, berkhemah, piknik, BBQ

KAMPAR / GOPENG

Perak Agrotourism Resort Kampung Tualang

Asalnya merupakan kawasan perlombongan, kini menjadi lokasi percutian dan rekreasi popular negeri ini.

Bukan sekadar chalet, bahkan ada bilik capsule buat backpackers. Hari-hari anda di sini bakal terisi dengan aktiviti outdoor yang best. Semuanya telah diaturkan oleh pihak resort.

Unit chalet memang cantik dan selesa untuk keluarga anda. Bak menginap di hotel mewah! Oh ya, mereka cuma sediakan breakfast sahaja. Santapan lain anda perlu ke restoran berdekatan.

Tempat: Perak Agrotourism Resort

Lokasi: Google Map

Harga bilik: dari RM350

Aktiviti: Berkuda, ATV, paddle boat, petting zoo, memancing, berbasikal, jetski.

 

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

Sahom Valley Resort

Destinasi percutian terbaik untuk mereka yang lari dari kesibukan kota. Sahom Valley Resort menawarkan percutian yang dikelilingi bukit bukau, anak sungai, dan pohon yang menghijau.

Menginap di Sahom Valley cukup selesa biarpun unit chaletnya dibina berasaskan kayu dan buluh. Reka bentuk tradisional orang asli dengan sentuhan moden membuatkan anda terpesona.

Dengan kemudahan dan keseronokkan yang ada di sini menjadikan Sahom Valley Sebagai salah satu tempat menarik di Perak.

Kolam renang yang luas berserta dengan gelongsor pasti menceriakan kanak-kanak.

Kemudahannya serba lengkap, bak bercuti di resort kota raya.

Aktiviti

  • Berenang
  • Memancing
  • Berbasikal
  • Berkanu
  • Jungle trekking
  • Restoran

Terdapat sebuah restoran yang beroperasi dari 10 am hingga 12pm membolehkan anda menjamu selera sambil bertemankan kijauan burung dan berlatar belakangkan bukit bukau.

Selain itu, Sahom Valley ini juga dekat sahaja dengan air terjun di Perak yang popular iaitu Lata Kinjang. Cuma 22 minit pemanduan sahaja.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Website

Refarm

Ringkas sahaja nama tempat ini. Refarm merupakan sebuah taman rekreasi seluas 26 hektar. Namun, Refarm bukanlah seperti taman rekreasi biasa. Tetapi mempunyai 1001 keseronokkan di dalamnya.

Ia meliputi ladang ternakan, kebun sayur dan buahan tempatan, taman rekreasi, kolam renang, dan resort. Hebat bukan?

Aktiviti menarik:

  • Berenang
  • Berbasikal
  • Jungle trekking
  • Memberi makan kepada haiwan di mini zoo
  • Paddle boat
  • Time tunnel
  • Menoreh getah

Segala yang ada di dalam Refarm memang tidak akan dijumpai di kota raya. Inilah yang membuatkan percutian anda sangat menyeronokkan.

Persekitaran Refarm juga nyaman kerana dikelilingi oleh pohon menghijau dan bukit bukau.

Penginapan

Dari segi penginapan pula, Refarm menyediakan tiga jenis bilik iaitu The Cave, Villa Stay, dan Hotel Suites. Harganya juga sangat berpatutan. Sesuai untuk family day! Anda boleh rujuk https://refarm.com.my/?page_id=17 untuk maklumat lanjut.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Website

Gua Tempurung

Gua Tempurung ini tidak mesra keluarga. Agak sukar untuk anak kecil dan warga emas untuk melalui denai yang disediakan. Jadi ia lebih sesuai untuk aktiviti riadah bersama kawan.

Ada 3 trek laluan Gua Tempurung, tahap pertama adalah yang paling mudah, masa saya pergi dalam tahun 2015 yang lalu, saya dengan kawan hanya cuba tahap 2 sahaja. Kami ada menuruni satu bukit batu tanpa sebarang safety net. Jadi kami terpaksa turun batuan itu ikut kepada apa yang diajarkan oleh instructor.

Laluan ke tiga, iaitu laluan yang paling sukar. Khabarnya kita akan lalu laluan sempit yang penuh dengan najis kelawar. Kalau anda ramai, mungkin better call dahulu. Takut perlu untuk buat tempahan pula. Untuk kemudahan lain, macam surau, tandas apa semua disediakan.

Kalau nak makan pun ada gerai juga. Mesti pakai kasut ya, dan jangan lupa bawa botol air minuman.

Outworld White Water Center & Basecamp

Seterusnya kita ke Outworld yang ada pelbagai aktiviti pula. Kalau di Gua Tempurung tadi, basically, anda hanya datang, pilih 3 jenis trek yang anda nak cuba, dan bila dah keluar. Boleh terus balik. Tapi disini lain. Banyak sangat aktiviti yang anda boleh buat dan sangat sesuai untuk buat team building.

Antaranya volleyball, berkayak, sukan extreme rafting sudah pasti, tak termasuk lagi dengan indoor aktiviti yang anda boleh buat bersama. Disini, ada hall yang luas, yang boleh muatkan sampai 50 orang pada satu satu masa.

Untuk penginapan ada 4 pilihan, sama ada dalam pondok buluh, yang kedua, fully furnish tent room yang ala macam glamping, ketiga, dalam khemah, walaupun dalam khemah tapi lengkap juga tapak BBQ dan non sharing toiletnya. Dan terakhir ialah tapak khemah, makna kata anda kena bawa khemah sendiri.

Untuk butiran lebih detail, boleh ke website penganjur.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Website

Gopeng Glamping Park

Kalau tadi, penginapan kedua di Outworld saya cakap seakan glamping iaitu penginapan di dalam khemah yang serba lengkap. Kali ni saya nak kongsikan penginapan yang menggunakan glamping pula. Gopeng Glamping Park ini sebenarnya tak jauh mana pun dari Outworld, hanya 400 meter sahaja, atau kalai anda nak ke Gua Tempurung, dalam 11 minit drive sahaja.

Disini memang port untuk buat family day, aktivitinya pun banyak yang bersifat kekeluargaan gitu. Tapi kalau nak plan team building disini pun boleh, memang pihak pengurusan boleh sediakan penganjuran.

Untuk rate glamping, daripada RM 158 hingga ke RM 408. RM 158 muat untuk 2 orang, manakala yang RM 408 boleh muatkan 8 orang. Untuk sebarang tempahan atau nak dapatkan maklumat yang lebih detail akan aktiviti yang boleh dibuat, anda boleh rujuk website gopeng glamping park sendiri.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Gopeng Riverstones

Seterusnya Gopeng Riverstones, yang terletak di satu jalan tengah tengah antara Gopeng Glamping Park dengan Outworld Basecamp tadi. Disini, kalau anda tengokkan gambarnya mesti akan tertarik. Tapi ia tak seperti penginapan family day kita yang lain, sebab anda perlu sewa the whole property, dengan harga RM 2800 satu malam.

Ada macam macam aktiviti, macam kayak, mandi sungai, berbasikal, bbq dan lain lain.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Instagram

Batu Gajah

Nadin Juana Homestay

Nadin Juana adalah homestay di Batu Gajah yang menarik untuk penginapan anda sekeluarga. Rumah yang mengambil biru sebagai warna tema ini menawarkan kelengkapan dan kemudahan yang cukup lengkap.

Dengan 5 buah bilik tidur ini sudah cukup untuk memuatkan keluarga besar anda.

Tempat letak kereta yang selamat, tv satelit, kelengkapan dapur dan peralatan lain juga lengkap. Siap boleh masak.

Paling menarik homestay Nadin Juana ini ada kolam renang untuk kanak kanak. Si kecil pasti suka!

Tambahan pula, homestay ini dekat dengan tempat tempat menarik di Ipoh Perak. Ia cuma 30 minit perjalanan sahaja dari bandar Ipoh.

〈 Untuk Tempahan 〉

Booking | Agoda | Klook

PANTAI REMIS

Zamzam Homestay Pantai Remis

Homestay terbaik untuk family gathering atau percutian bersama rakan. Terdapat 7 buah bilik dengan penghawa dingin, dan lengkap dengan private pool. Persekitarannya juga amat baik.

Bersih, lengkap seperti menginap di rumah sendiri. Selain itu anda bebas menonton tv, memasak, bermain board games, dan boleh berbasikal ke kawasan kejiranan.

Nak mandi pantai? Cuma 3 minit pemanduan dari homestay ini. Best bukan?

Tempat: Zamzam Homestay Pantai Remis

Lokasi: Google Map

Kemudahan:

  • Kolam renang, basikal, pool, board games.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Instagram | Klook

CHEMOR

Lata Ulu Chepor

Terletak kira-kira 10km dari bandar Ipoh, sesuai untuk tenangkan fikiran pada hujung minggu. Air terjunnya bersih dan kawasan yang agak luas untuk. Kalau nak lebih private, anda boleh mandi manda di anak sungai berdekatan.

Banyak tempat duduk dan meja untuk pengunjung berkelah. Bahkan ada board walk untuk anda bergambar bersama yang tersayang. Kalau nak bermalam, terdapat chalet bajet di kawasan berhampiran.

Tempat: Lata Ulu Chepor

Lokasi: Google Map

Harga tiket: RM3/vehicle

Aktiviti:

  • Berenang, memancing, jungle trekking, berkelah, berkhemah

Chalet: dari RM80/night

Damai Anggun Villa Resort & Holiday Home

Villa dua tingkat dan beberapa unit rumah, amat ideal untuk family day. Boleh memuatkan lima hingga enam keluarga pada satu masa.

Landscap cantik, bertemakan kayu. Suasana tenang dan feature utama villa ini sudah tentulah kolam renangnya yang besar. Selain itu terdapat lama berumput sintetik untuk aktiviti outdoor seperi bola sepak atau sukaneka.

Mereka juga sediakan dapur untuk kegunaan anda. Cuma beli barang dapur sahaja.

Villa ini mendapat rating baik dari tetamu yang pernah menginap di sini:

Tempat: Damai Anggun Villa Resort & Holiday Home

Lokasi: Google Map

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Kledang Saiong Forest Eco Park (campsite)

Merupakan taman rekreasi yang dibina di dalam hutan simpan. Cuma 5 km dari bandar Ipoh. Berbeza dengan taman rekreasi lain, Kledang Saiong Forest Eco Park dipenuhi dengan pokok hutan tropika yang dipelihara serta dipulihara.

Banyak spesis pokok yang jarang kita temui. Lagipun, landskap taman ini membangkitkan rasa ketenangan disamping menghirup oksigen segara.

Lengkap dengan segala kemudahan seperti parking, tempat duduk, surau, tandas.

Yang nak camping, anda boleh hubungi Jabatan Hutan Daerah Kinta (605-3661 228).

Tempat: Kledang Saiong Forest Eco Park

Lokasi: Google Map

Harga masuk: Dewasa (RM5) Kanak-kanak (RM2)

Aktiviti:

  • Jogging, berbasikal
  • Jungle trekking
  • Mandi anak sungai
  • Berkhemah

Hotel berdekatan:

  • Valya Hotel Meru Raya – RM94
  • Hotel Casuarina @ Meru – RM187

Lereng Adventure Camp and Resort

Tidak jauh dari Lata Ulu Chepor, lokasi yang sesuai untuk family day, kursus, dan kem motivasi. Ini kerana selain bilik biasa dan tapak berkhemahan, dorm juga disediakan untuk tampung jumlah pengunjung yang ramai.

Feature utama yang di highlight oleh pihak resort sudah tentulah kolam renang yang mesra kanak-kanak.

Selain itu mereka tawarkan sejumlah aktiviti outdoor seperti jungle trekking, obstacle, night walk, team building, dan banyak lagi.

Banyak pakej menarik untuk anda pilih, anda boleh hubungi 019-5135356.

Tempat: Lereng Adventure Camp and Resort

Lokasi: Google Map

Kemudahan:

  • Catering
  • BBQ pit
  • Dewan & projector etc.
  • Surau

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Website

SUNGAI SIPUT

Chalet Kampung Bersah

Chalet Kampung Bersah ini memang unik. Unit chaletnya seperti rumah di perkampungan orang asli iaitu beratapkan daun nipah berdinding rotan.

Bagai manapun, keselesaan dan kebersihan kawasan dan bilik memang tiptop! Plug untuk cas telefon pun ada.

Paling best bila anak sungai betul-betul di belakang chalet. Dari segi makanan, anda perlu bawa makanan atau bahan mentah untuk memasak. Dapur disediakan (sewa).

Biarpun terletak di kawasan pedalaman, tak susah nak cari chalet ni, cuma Waze ‘Chalet Dusun’. Malah, tempat letak kenderaan juga luas.

Tempat: Chalet Kampung Bersah

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM80

Aktiviti:

  • Mandi sungai
  • Jungle trekking
  • BBQ

〈 Untuk Tempahan 〉

En.Ayong 017-540 2382

Air Terjun Sungai Pendeq/Penyel, Pos Yum

Pemandangan air terjun di sini sangat cantik. Berbaloi dengan 15 minit jungle trekking dari tempat letak kereta. Kawasan ini masih terjaga dari sebarang pencemaran dan penerokaan hutan. Maklumlah, perkampungan orang asli.

Untuk aktiviti mandi air terjun, berkelah, dan berkhemah, lokasi ini memang terbaik. Cuma agak tidak mesra kanak-kanak dan warga emas kerana jalan untuk ke air terjun agak jauh dan berliku.

Malah, ada chalet di kawasan berdekatan yang boleh anda inap sekiranya inginkan pengalaman yang berbeza.

Tempat: Air Terjun Sungai Pendeq/Penyel, Pos Yum

Lokasi: Google Map

Harga: RM10/car

Chalet berdekatan:

BAGAN SERAI

Homestay Dahlia II

Yang nak buat family day dan inginkan suasana kampung dan tenang, boleh ke Homestay Dahlia II. Cuma 10 minit dari Bagai Serai dan dekat dengan tarikan menarik seperti Ban Pecah dan Kuala Gula iaitu perkampungan nelayan yang banyak restoran seafood.

Pelbagai jenis bilik disediakan yang sesuai untuk tetamu yang datang berdua, family besar, atau dalam group untuk buat team building.

Tarikan menarik adalah kolam renang yang luas dan menghadap sawah padi.

Tempat: Homestay Dahlia II

Lokasi: Google Map

Aktiviti:

  • Berenang
  • Picnic
  • Berbasikal
  • BBQ
  • ATV
  • Memancing

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

My Home 21 Guest House

Warna homestay ini memang comel. Terdapat 3 jenis unit rumah yang boleh anda pilih. Ramai yang pilih rumah dengan balkoni atas bumbung kerana ingin bersantai pada waktu senja. Bagi yang berkeluarga besar, anda boleh pilih banglo besar yang boleh memuatkan 4 hingga 6 orang.

Dekorasi dalamannya juga cantik. Homestay ini menyediakan sebuah restoran, jadi anda ada pilihan untuk makan di sana.

Tempat: My Home 21 Guest House

Lokasi: Google Map

Aktiviti:

  • Berbasikal

Kemudahan:

  • Restoran
  • Coffee shop

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook | Website

Homestay Pelangi Ban Pecah

Untuk percutian keluarga atau family day, Homestay Ban Pecah memang lokasi yang sesuai. Banyak kemudahan dan aktiviti.

Cuma 300 meter dari pantai untuk aktiviti mandi-manda atau menaiki ATV yang disediakan pihak homestay. Selain itu, terdapat kolam renang untuk kanak-kanak. Dari segi persekitaran, suasa homestay memang tenang dikelilingi sawah padi.

Bagi yang berkeluarga besar, anda boleh pilih banglo 4 bilik yang lengkap dengan dapur, tv, dan aircond.

Tempat: Homestay Pelangi Ban Pecah

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM150

Aktiviti:

  • Mandi pantai
  • Berkelah
  • ATV, memancing

Tempat makan berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Grik/Lenggong

Belum Rainforest Resort

Belum Rainforest Resort ialah salah satu destinasi percutian ekopelancongan terulung di Malaysia. Terletak di tengah-tengah syurga tropika, Pulau Banding, Belum Rainforest Resort, adalah segala-galanya yang diharapkan oleh pencinta alam semula jadi. Dengan ketenangan, pemandangan dan persekitaran yang menakjubkan, pasti siapa sahaja yang setiap hari menghadap bandar besar akan rata teruja untuk mencuba.

Lihat saja gambar yang kami kongsikan, siapa sahaja yang tak suka.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Agoda | Facebook

D Impiana Riverview

Salah satu chalet di Perak yang memberikan percutian yang menenangkan buat tetapu. Unit chaletnya dibina betul-betul di tepi sungai. Turun anak tangga terus dapat rendam kaki ke dalam air sungai yang sejuk. Cukup unik. Persekitaran dan landskapnya indah dengan sentuhan moden di tengah hutan belantara.

Lihat sahaja gambar-gambar yang kami muat naik ini. Percutian anda di D’Impiana Riverview pasti akan memberikan pengalaman yang berbeza.

Untuk penginapan D Impiana Riverview ada menawarkan 9 buah chalet, harga bermula daripada RM 160 hingga ke RM 250 untuk satu malam.

Selain daripada chalet dan sungai, ada lagi fasiliti yang lain seperti kolam renang, dapur, surau, bbq area, taman permainan.

Tempat: D’Impiana Riverview ( Lenggong )

Lokasi: Google Map

Harga: dari RM 160 ke RM 250

Kemudahan:

  • sungai, kolam renang, dapur, surau

Tempat menarik berdekatan:

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Kuak Hill Resort, Kg Lata Papan

Kuak Hill Resort ni macam di The Senja di Kuala Kubu Baru. Tarikan utamanya ialah panorama indah di lereng gunung. Youtube Review

Cuma yang di Lenggong ni lebih mesra sikitlah harganya. Kalau di The Senja RM 700 juga satu malam. Anda boleh pilih untuk bermalam di dalam khemah(glamsite) atau pun chalet(Villa), dengan harga bermula dari RM 250 ke RM 350.

Ada juga disediakan café dengan sajian ala thai dan western food. Selain itu, ada juga kolam renang dan juga mini zoo.

*Ada pengunjung yang complaint dengan bunyi karaoke belah malam yang agak kuat, dan juga lampu spotlight yang macam menggangu suasana malam. Nanti bila anda pilih tapak glamping atau villa mungkin boleh tanya staf kawasan mana yang lebih sesuai.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Ummi Lakeside Cabanas

Ini memang port untuk kaki pancing. Kalau nak berkayak pun boleh. Terdapat juga homestay dengan harga lingkungan RM 100 semalam dalam suasana kampung.

Untuk port nak setup BBQ pun tiada masalah, apalah gunanya hasil habuan yang kita pancing kalau tak boleh masak di sana.

Sebenarnya Ummi Lake Side Cabanas ni ada review khas di Youtube. Anda boleh rujuk link tersebut untuk rujukan kelak.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Lenggong Longhouse Campsite

Dalam bulan lepas Lenggong Longhouse Campsite ini masih lagi dalam pembinaan. Tapi bila sudah siap sepenuhnya nanti, memang konsep camping disini berbeza dengan tempat tempat lain.

Disini, memang chaletnya bersebelahan atau berhadapan dengan sungai sahaja. Range harga daripada RM 130 ke RM 200 untuk satu malam.

Untuk pengetahuan anda juga, tak semua sungai ini sejuk airnya tau. Seperti contoh yang kami pernah pergi sendiri di sungai Jeram Linang, Pasir Puteh Kelantan. Airnya tak sejuk pun, tapi kalau disini, memang confirm sejuk.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

Batu Kurau

Chalet Latip D’Ayer Itam

Kalau ada yang rasa mungkin facility tak sepenuhnya siap lagi di Lenggong Longhouse Campsite, mungkin anda boleh jauh sikit ke Chalet Latip D’yer Itam, Baru Kurau ini.

Kemudahan, kebersihan dan facility disini nampak macam lebih bersedia untuk menerima tetamu yang ramai. Harga chalet daripada RM 150 ke RM 350 untuk satu malam.

Untuk couple sesuai yang RM 150 sahaja, iaitu jenis bilik Deluxe, kalau Super Deluve, RM 250 ada katil queen juga macam jenis Deluxe, tapia da extra satu single bed lagi.

Untuk penginapan berharga RM 350 ini untuk jenis bilik Cottage Family dan juga Cottage for 10. Dinamakan cottage for 10, sebab memang boleh memuatkan 10 orang. Semua jenis bilik lengkap dengan airconditioned.

Untuk makan makan jangan risau, ada juga disediakan, anda boleh pilih untuk pakej makan atau pun bbq.

〈 Untuk Tempahan 〉

Website | Facebook

Kurau Stone Fishing & Highland Stay

Lagi kita kongsikan port memancing. Kali di Kurau Stone Fishing, lebih kurang 12 minit sahaja daripada Chalet Latip tadi.

Kalau Chalet Latip D’Ayer Itam mungkin lebih sesuai untuk family, disini kalau anda rancang untuk buat team building atau program motivasi juga sesuai. Ada juga aktiviti naik ATV dan memanah.

〈 Untuk Tempahan 〉

Facebook

One Reply to 60 Tempat Menarik untuk Family Day di Perak + Team Building

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.