Senarai Hotel Seberang Perai

Seberang Perai memang kawasan yang paling luas di Penang. Untuk mudahkan anda mencari tempat penginapan, kami akan senaraikan hotel terbaik di bawah selepas kami bahagikan kepada 3 kawasan iaitu:

  • Seberang Perai Utara
  • Seberang Perai Tengah
  • Seberang Perai Selatan

Hotel yang kami senaraikan seperti biasa, ada harga untuk yang hotel bajet, atau pun yang serendah RM 100 atau pun sehingga taraf 4 atau 5 bintang.

Dan berikut, adalah senarai hotelnya..

Untuk hotel di bahagian Seberang Perai Utara iaitu di kawasan Kepala Batas, yang paling banyak adalah penginapan Homestay, hotel ada 3 sahaja.

Saya sendiri pernah cuba ketiga tiga hotel di atas. Untuk bezakan mana penginapan yang lebih baik susah juga. Sebab masing masing ada kelebihannya. Tapi saya mungkin lebih prefer untuk stay di Jannah Hotel. Sebab lebih dekat dengan kedai kedai lain. Hotel Seri Malaysia pun ok. Sebab breakfast ready kan. Bilik pun luas. Cuma aircon yang bunyi agak kuat, dan lama itu memang sudah biasa.

Hotel Seri Malaysia satu Malaysia ada masalah ini kan? outdated..

*berdekatan dengan Hotel Kamelia, ada lagi satu hotel. tapi masih lagi tak update di Google Map. Nanti kalau sudah update saya akan edit semula artikel ini.

Untuk kawasan di Seberang Perai Tengah, atau yang lebih bertumpu pada Butterworth, Bukit Mertajam dan Seberang Jaya memang terdapat banyak penginapan hotel dan homestay.

Antara yang bertumpu di kawasan Butterworth ialah:

Antara banyak banyak hotel di atas saya pernah cuba Chariton Hotel sahaja. Sebab Chariton Hotel ni memang sudah ada satu branch lagi di kampung saya. Iaitu di Simpang Pulai, Perak. Untuk Chariton Hotel di Bukit Mertajam ni OK. facility pun modern. terjaga. Tapi ada masalah dengan surrounding. Sebab hotel ni dekat dengan club malam.

Dan bila dah dekat dengan club malam, faham faham lah ya. Malam itu siang bagi depa.

Dengar orang menjerit, berjoget, dan balik pergi kereta yang bersosial tu agak tak manis. Tapi kalau anda memang tidur mati, tiada masalah. Hotel Chariton juga kalau memang anda seperti saya sudah subscribe jadi ahli (sudah expired pun saya punya), boleh checkout lewat. Jam 3 pm. Biasa check out hotel 12 pm kan. Tapi kalau hotel chariton, dan anda memang sudah jadi ahli. Boleh check out jam 3pm.

Dan berikut pula ialah senarai hotel yang berhampiran atau lebih tertumpu pada kawasan di Bukit Mertajam.

Untuk Simpang Ampat, macam tiada hotel. Mungkin kami perlukan lebih masa lagi. Tapi apa yang kami perasan banyak tempat penginapan homestay. Homestay memang banyak, ada juga resort satu dua. Anda boleh rujuk carian di link bawah untuk Penginapan di Simpang Ampat.

Leave a Comment!