TeamTravel Malaysia

Rancang Destinasi Percutian Anda Dengan TeamTravel.my

9 Tempat Sarapan Best di Kuala Lumpur

Tempat makan menarik di Kuala Lumpur memang terlampau banyak. Ada sahaja restoran sedap dan unik. Bukan itu sahaja, restoran di KL menyajikan pelbagai jenis hidangan dari masakan tempatan, Western, Korean, Thai, Japanese, Timur Tengah dan banyak lagi. Restoran-restoran ini tumbuh kerana KL merupakan ibu negara dan menjadi pusat tumpuan pelancong. Di sampaing itu, sikap orang Malaysia yang terbuka dalam menerima segala jenis masakan. Tetapi kalau di mana pula tempat sarapan best di Kuala Lumpur?

Takkan nak sarapan di hotel sahaja bukan? Sekali-sekala dapat bercuti di kota metropolitan ini ingin juga merasa hidangan breakfast yang lain dari kebiasaannya.

Jom lihat antara tempat sarapan menarik di KL.

#1 Nasi Lemak Saleha

Orang kata nasi lemak Kuala Lumpur ni lain macam sikit. Kalau di kawasan Kampung Pandan, Nasi Lemak Saleha lah yang menjadi sebutan ramai. Nasi lemak di sini agak ringkas dan tidak fancy tetapi rasanya memang kena dengan selera orang ramai.

 

Sambal bilisnya cukup rasa dan tidak terlalu manis. Lauk yang boleh anda dapati di sini adalah seperti ayam goreng berempah, sambal sotong, paru, dan lain-lain.

Nasi Lemak Saleha ini mempunyai beberapa buah cawangan iaitu di Taman Sri Rampai, Kampung Pandan, dan Wangsa Maju.

Mereka bukan sahaja menyediakan nasi lemak, bahkan lontong, roti canai, pulut kuning, mee kari, dan kuih muih.

Waktu operasi: 6 am – 1 a

Alamat: No. 8, Jln Seri Rejang 5, Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur,

#2 IKEA Damansara / Cheras

Selain menjual pelbagai jenis perabot dan kelengkapan rumah yang cantik, Ikea juga popular dengan food court mereka. Hidangan meatballs asli dari Sweden ini menjadi kegemaran ramai. Malah, ada singgah semata-mata untuk makan di IKEA berbanding membeli belah.

Kalau nak tahu, Ikea mempunyai hidangan khas untuk sarapan pagi. Dijual bermula jam 9 am – 11 am sahaja.

Sajian sarapan terdiri daripada nasi lemak, ayam goreng, otak-otak, mihun/mee goreng. Sarapan pagi ala western pun ada seperti smoked brisket, salad, dan roti bakar + sosej + baked beans. Untuk minuman pula anda boleh pilih kopi (refillable) dan jus.

Ikea juga dikelaskan sebagai salah satu tempat makan western best di KL.

Waktu operasi: 9.30 am – 10 pm

Alamat: 2A, Jalan Cochrane, Maluri, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

#3 Mak Jah Corner

Mak Jah Corner memang popular di Ampang. Segala macam hidangan sarapan pagi ala Melayu ada dijual di sini. Dari nasi lemak bersama pelbagai jenis lauk seperti rendang, sambal sotong, aym berempah, paru goreng, dan lain-lain.

Selain itu, rasai juga keenakkan mee kari, roti jala, pulut kuning, dan bubur. Buat penggemar roti canai pula, jangan risau kerana banyak pilihan roti seperti roti planta, bawang, sardin, cheese, dan bom.

Untuk pencuci mulut, aneka kuih muih tradisional tersedia buat pelanggan. Memang tak menyesal singgah sarapan pagi di Ampang ini.

Waktu operasi: 7 am – 6 pm

Alamat: No. 26, Jalan Kolam Air Lama, Ampang Jaya, 68000 Ampang, Selangor

#4 Village Park Restorant

Nasi lemak Village Park sudah tidak asing lagi buat warga kota. Biarpun terletak di Damansara, kami kelaskan ia sebagai tempat sarapan best di Kuala Lumpur kerana cuma 11 minit dari KL.

Admin sendiri pernah menikmati nasi lemak di sini dan rasanya memang padu! Ayam berempahnya bersaiz besar, sambal menyelerakan dan tidak terlalu pedas. Ditambah pula dengan telur rebus serta hirisan timun.

Selain nasi lemak, menu lain yang menjadi pilihan ramai adalah nasi dagang, lontong, mee kari, soto, chee cheong fun, dan roti bakar.

Banyakkan menunya? Tidak hairanlah sekiranya restoran menjadi salah satu kedai makan sedap di KL.

Waktu operasi: 7 am – 7.30 pm

Alamat: 5, Jalan SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor

#5 Nasi Kandar Pelita

Restoran mamak yang menjadi sebutan ramai. Kenapa? Kerana bukan sahaja makanannya sedap tetapi lokasi dan persekitarannya yang sesuai dijadikan sebagai tempat lepak.

Beroperasi 24 jam, membolehkan anda menikmati pelbagai jenis roti canai dan aneka kuah kari dan dhal. Ini betul-betul roti canai asli mamak dan rasanya tidak sama seperti di restoran lain.

Roti canai dihidangkan didalam pinggan bersama 3 jenis kuah berbeza.

Selain roti canai, nasi kandar, dan masakan panas juga memang terbaik di sini!

Waktu operasi: 24 jam

Alamat: 149, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, 50450 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

#6 Restoran Jamal Mohamed

Ini bukan seperti restoran mamak yang biasa anda kunjungi. Restoran Jaman Mohamed menyajikan pelbagai jenis hidangan kegemaran rakyat Malaysia. Dari nasi kandar, roti canai, nasi campur, mee kari, masakan panas, nasi lemak, dan banyak lagi.

Wantan mee, yong taufu goreng, dan nasi ayam turut dijual tau. Menariknya setiap jenis hidangan diasingkan di beberapa stall. Setiap stall mengkhususkan menu berbeza.

duniamakananaku.wordpress.com

Menu popular adalah nasi lemak kangkung. Kangkungnya cukup rasa manis dan masin serta rangup. Siapa sangka ia sesuai dimakan bersama nasi lemak bukan?

Singgahlah ke sini, anda pasti rambang lihat menu mereka.

Waktu operasi: 24 jam

Alamat: Ss 5, 47301 Petaling Jaya, Selangor

#7 Restoran My Makan

My Makan yang terletak di Bukit Antarabangsa juga adalah tempat sarapan pilihan warga kota. Boleh dikatakan semua jenis juadah boleh anda dapati di sini termasuklah hidangan western.

Hidangan berasaskan udang galah di sini cukup special. Ia termasuk mee udang dan udang galah ala Barat, nasi udang galah berlado. Portionnya banyak dan saiz udangnya memang besar.

Tempat makan menarik di Ampang ini turut menyediakan nasi lemak roti canai, dan kuih muih tradisional pada waktu pagi.

Waktu operasi: 7 am – 7 pm

Alamat: 20, Jalan Wangsa 2, Bukit Antarabangsa, 68000 Ampang, Selangor

#8 Restoran Patatimo

Untuk penggemar masakan dari Pantai Timur, anda boleh terjah ke Restoran Patatimo. Juadah heba seperti nasi dagang, nasi kerabu, dan kuih muih dari Pantai Timur memang menyelerakan.

Pada waktu pagi anda boleh menikmati roti canai, roti bakar, nasi dagang, dan berlauk ikan tongkol.

Restoran ini tidak tidak pernah lekang dengan kehadiran pelanggan. Masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk menikmati makanan asli Pantai Timur.

anakcikgunawi.blogspot.com

Kalau nak tahu, tempat makan best di Wangsa Maju ini menjadi pilihan program tv Jalan Jalan Cari Makan.

Waktu operasi: 7.30 am – 5 pm

Alamat: D’Wangsa, 11, Jalan Wangsa Delima 10, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.

#9 Warong Haji Mahmood

Tempat sarapan pagi di Gombak pula adalah Warong Haji Mahmood. Menu pilihan di sini adalah roti canainya. Ada juga yang menggelarkan restoran ini sebagai ‘roti canai beratur Gombak’.

Punyalah ramai nak makan roti canai di sini, sehingga pelanggan perlu beratur menunggu giliran.

Roti canai di sini boleh dikatakan cukup rasa, ditambah pula dengan keenakan kuah dhal dan kari mereka. Boleh dikatakan semua pelanggan memilih roti canai sebagai santapan utama di sini.

Nasi lemak turut dijual. Banyak juga pilihan lauk seperti sambal sotong, udang, paru, kangkung, telur goreng, dan ayam goreng berempah.

Kalau nak bersarapan di sini, kami sarankan anda datang awal untuk mendapatkan meja.

Waktu operasi: 7 am – 11 am

Alamat: Lot 27550, Jalan Meranti, Batu 5 Gombak, 53000 Kuala Lumpur

Sekiranya anda betul-betul nak ke tampat sarapan best di Kuala Lumpur, pastikan anda ke lokasi yang kami sebut di atas. Atau ada lokasi lain yang kami tidak tahu, sila nyatakan di ruangan komen di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *