Category

Terengganu

Category

Menikmati percutian hujung minggu bersama keluarga di negeri Terengganu memang dinantikan. Mana tidaknya, anda dapat menikmati suasana memukau, mendamaikan dan indah sambil menikmati pemandangan laut luas terbentang. Tambahan pula banyak aktiviti menyeronokkan. Ini semua dapat anda nikmati sekiranya bercuti di Angullia Beach Resort, Marang. Nak tahu apa lagi yang menarik di Angullia Beach Resort? Teruskan membaca artikel ini. Angullia Beach Resort Untuk perngetahuan, Angullia Beach Resort merupakan salah satu resort bajet yang boleh anda inap…

Terengganu merupakan sebuah negeri yang berbaloi untuk dikungjungi. Bukan hanya menyerlah dengan keindahan Pulau Perhentian, Pulau Kapas, dan Pulau Redang sahaja. Tetapi keunikan seni kraftangan, makanan, sejarah, dan budayanya juga menjadi penyumbang kepada kedatangan pelancong dari dalam dan luar negara. Kami bantu anda dengan menyenaraikan beberapa tempat menarik di Terengganu! Boleh dikatakan setiap daerah di Terengganu menawarkan tempat percutian menarik. Dari Besut hinggalah ke Kemaman. Melalui artikel ini, kami cadangkan lokasi-lokasi TOP sahaja! Yang betul-betul…

Bercuti di Kuala Terengganu sememangnya bakal melakar memori indah untuk anda dan keluarga. Mana tidaknya, bandar ini cukup lengkap dengan percutian tepi pantai yang menyeronokkan. Malah, banyak tempat menarik di Kuala Terengganu yang berbaloi untuk anda lawati. Dari segi penginapan pula, banyak pilihan tersedia buat pelancong. Dari resort dan hotel mewah hinggalah chalet bajet yang mampu inap. Namun, tidak semua hotel di Kuala Terengganu yang ada swimming pool. menyediakan kolam renang. Usah khuatir, kerana anda…

Bercuti di Terengganu adalah pilihan yang tepat. Negeri yang kaya dengan tarikan semula jadi seperti pantai dan pulau ini cukup memukau dan mampu menenangkan fikiran pada hujung minggu. Anda dah pilih ke hotel atau chalet untuk menginap? Kalau anda mencari chalet ada kolam renang di Terengganu, memang banyak. Kami bantu anda dengan menyenaraikan resort dan chalet menarik dan sesuai dengan bajet sederhana. DUNGUN #1 Ulek Beach  Resort Daerah Dungun tidak kirang juga hebatnya. Terletak di…

Seronoknya kalau dapat bercuti di Marang Terengganu. Marang bukan sahaja menjadi ‘pintu’ untuk ke Pulau Perhentian dan Pulau Kapas, bahkan pantainya sendiri cukup cantik. Maka, banyaklah chalet mampu inap di sepanjang pantai. Sesuai untuk anda luangkan masa hujung minggu bersama keluarga. Untuk itu, kami kongsikan beberapa chalet tepi pantai di Marang Terenggganu! Kesemua chalet, resort, dan homestay di Marang di bawah adalah mampu inap. Selain selesa dan menawarkan aktiviti kekeluargaan,  ia juga dekat dengan tempat-tempat…

Dungun merupaka salah satu daerah yang kedua terbesar di Terengganu. Dengan struktur geografinya yang pelbagai, membuatkan Dungun memiliki beberapa lokasi yang baik untuk sektor pelancongan. Mari lihat senarai tempat menarik di Dungun yang boleh anda sekeluarga lawati. #1 Tasik Puteri Bukit Besi Tasik buatan manusia hasil dari perlombongan bijih besi pada zaman dahulu kini menjadi destinasi menarik di Dungun. Keindahan pemandangan tasik ini sukar digambarkan dengan kata-kata. Panorama bukit bukau dan tasik yang jernih menggamit…

Terletak di selatan negeri Terengganu, Kemama tidak kurang juga hebatnya dari segi ekonomi, sosial, dan eko pelancongan. Jika anda dari Pahang, Kemaman adalah pintu masuk ke Terangganu. Oleh kerana ia menghadap Laut China Selatan, Kemaman turut menawarkan beberapa tempat percutian menarik. Kalau nak tahu di manakah tempat menarik di Kemaman, teruskan membaca artikel ini. #1 Kemaman Zoo and Recreation Park Percaya atau tidak, Zoo Kemaman merupakan tarikan utama di daerah ini. Ini kerana ia cukup…

Kami telah kongsikan beberapa lokasi percutian best di Terengganu seperti Tempat Menarik di Gong Badak. Banyak lagi tempat menarik sekitar negeri Pantai Timur ini untuk anda. Menerusi artikel ini, kami sertakan beberapa tempat menarik di Besut yang boleh anda lawati bersama keluarga atau rakan. Besut merupakan daerah paling utara di Terengganu dan  bersempadan dengan negeri Kelantan. Lokasinya yang strategik seperti betul-betul di tepi pantai serta menghadap beberapa pulau seperti Pulau Perhentian, Pulau Rhu, Pulau Rawa…

Kalau nak diikutkan, di Terengganu ada 12 hingga ke 15 buah resort. Tapi lepas saya tapis tapis berdasarkan faktor bawah ni, tinggal 8 sahaja. Harap anda setuju lah dengan tapisan saya. Berikut adalah sebab kenapa saya pilih 8 buah resort yang utama ni: mesti depan pantai, saya sendiri lebih suka kalau resort tu depan pantai. Rasa lebih syahdu, tapi tu lah, makanan pun lebih mencekik darah. Tapi tak apa, dalam senarai ni ada yang penginapan…

Bercuti di Kuala Terangganu tidak sah kalau tidak singgah membeli belah di Pasar Payang. Ia dalah lokasi wajib buat pelancong luar dan dalam negara untuk membeli barangan harian. Kalau nak tahu, lokasi Pasar Payang kini berada di Jalan Sultan Zainal Abidin. Apa yang menarik di Pasar Payang? Apakah jenis barangan yang dijual? Teruskan membaca artikel ini. Pasar Payang boleh dikatakan sebagai syurga membeli-belah baik buat penduduk tempatan mahupun pelancong. Inilah lokasi terbaik untuk anda mendapatkan…