Category

Pulau Pinang

Category

Sejarah Fort Cornwallis di Pulau Pinang Siapa yang masih ingat lagi? Kami ada terbaca Fort Cornwallis adalah salah satu pengajian di mata pelajaran Sejarah dahulu, pabila kedatangan buat pertama kali Sir Francis Light ke Tanah Melayu pada tahun 1876, khasnya Pulau Pinang yang sekarang. Kedudukannya memang terletak berdekatan dengan banyak tempat tempat menarik lain yang ada di Goergetown. Mungkin boleh singgah tempat yang lain nya untuk trip anda. Untuk ketahui sejarah lebih lanjut dengan Fort…

Bukit Bendera merupakan destinasi wajib bagi anda yang ingin jalan jalan di Pulau Pinang. Gerabak kereta api yang digunakan untuk menghantar penumpang ke atas dikatakan mencecah lebih 1juta orang pada tahun 2014. Itu tahun 2014, sekarang? Punya la nak bagi betapa ramai yang berkunjung ke Bukit Bendera, atau pun Penang Hill. Terletak lebih kurang 23 minit sahaja dari bandaraya Goergetown. Atau 38 minit dari Quensbay Mall. Penang Hill atau Bukit Bendera ni sebenarnya terdiri daripada…

Butterworth terletak di sebelah tanah besar Semenanjung Malaysia. Bandar yang paling besar terdapat di sini ialah Seberang Perai. Untuk senarai tempat menarik di Butterworth, rasanya tiada apa sangat. Mungkin ada 1 2 tarikan, tapi masih lagi boleh dikatakan sedikit berbanding tumpuan pelancong yang lain, seperti di Goergetown. Walaubagaimanapun, kami tetap akan senaraikan juga untuk rujukan anda. Di bawah nanti, kami akan cover semula tempat tempat menarik yang lain, yang berdekatan dengan Butterworth. Penang Bird Park…

Di Penang, hanya terdapat 3 lokasi air terjun utama iaitu 2 di Teluk bahang, iaitu Batu Feringhi Waferfall dan juga Chin Farm Waferfall, manakala lagi satu terletak di Titi Kerawang. Yang paling mendapat sambutan ialah Air Terjun di Titi Kerawang. Mungkin disebabkan ia diselenggara dengan baik, sebab sungai yang lain mungkin agak terbiar kerana tidak diurus dengan baik. [ kami akan update nanti ] Jarak Perjalanan Air Terjun Titi Kerawang dengan tarikan utama yang lain.…

Untuk hotel budget di sekitar Penang, memang terdapat banyak pilihan. Serendah rendah RM 50 ringgit pun ada. Seperti contoh di sekitar Bus Station Sungai Nibong, ada satu hotel namanya B Hotel. Kedudukannya betul betul berhadapan dengan bus station sungai nibong, ada kemudahan tempat parking walaupun terhad, dekat dengan tempat makan pada waktu malam. Tempat makan waktu pagi anda mungkin kena mencari di tepi tepi taman sebab kedudukan B Hotel ini memang corner lot sebuah taman.…

Senarai hotel ini hanya yang berada di sebelah pulau sahaja ya, untuk kawasan di seberang perai anda boleh rujuk list di bawah: Seberang Perai Seberang Jaya Bukit Mertajam Georgetown – kami muatkan khas untuk hotel di Georgetown walaupun ia masih lagi di dalam pulau, sebab terdapat banyak pilihan untuk anda pilih. Dan untuk hotel hotel di kawasan pulau, kami juga bahagikan kepada beberapa tempat utama untuk lebih mudah anda buat keputusan, terutamanya yang dekat denga…

Seberang Perai memang kawasan yang paling luas di Penang. Untuk mudahkan anda mencari tempat penginapan, kami akan senaraikan hotel terbaik di bawah selepas kami bahagikan kepada 3 kawasan iaitu: Seberang Perai Utara Seberang Perai Tengah Seberang Perai Selatan Hotel yang kami senaraikan seperti biasa, ada harga untuk yang hotel bajet, atau pun yang serendah RM 100 atau pun sehingga taraf 4 atau 5 bintang. Dan berikut, adalah senarai hotelnya.. Untuk hotel di bahagian Seberang Perai…

Georgetown memang antara lokasi paling banyak tempat menarik di Penang. Tambahan lagi bila kedudukan Georgetown ni berada dekat dengan tempat pelancongan utama yang lain seperti Batu Feringgi dan juga Tanjung Bungah. Malah bukan dua ini sahaja, banyak lagi tempat lain termasuk lah kawasan Quensbay Mall. Sebab kedudukan Georgetown ini yang memang di tengah tengah.Jarak Tempat Tarikan Lain Dengan GeorgetownBatu Feringgi  14 minitTanjung Bungah 10 minitTeluk Bahang 30 minitPenang national park 32 minitQuensbay Mall 24 minitBus…

Salam, dalam artikel ini kai senarai kan tempat menarik khas di 3 kawasan utama, iaitu Georgetown + Teluk Bahang + Batu Feringhi, Tanjung Bungah. Mungkin ada yang kami terlepas pandang, nanti kami akan update artikel ini. Teluk Bahang Kami sendiri tak sangka, rupanya Teluk Bahang ni punya lah banyak tempat menarik. Selepas di amati dan kami susuri sedikit sedkit Google Map. Memang banyak tempat yang ada antaranya masih lagi tak disenaraikan pun mana mana website…

Untuk hotel di Seberang Jaya, yang paling rendah ialah E Red Hotel. Mungkin ada yang mungkin tiba tiba muncul sebagai budget hotel. Tapi mungkin tiada beza harga sangat sebab E Red Hotel pun berada pada harga yang lebih kurang sama iaitu RM 100. E Red Hotel ini terletak di sebelah satu bangunan sahaja dengan Sunway Carnival Mall. Kalau anda masih lagi nak rendah, mungkin boleh cuba Marvelton Hotel di seberang jalan raya besar sebelah kanan…